Handjagare ger fotarbete vid gräsklippning
Är du mån om miljön, hälsan - och grannsämjan? Då är en handdriven gräsklippare ett bra alternativ.
Alla gräsklipps-tillverkare med självaktning har en "handjagare" i sitt sortiment.
|
- Men det finns faktiskt handledda gräsklippare som bullrar för mycket. Av den anledningen klarar inte alla manuella gräsklippare kriterierna för att bli Svanenmärkta, säger Marianne Pettersson som ansvarar för gräsklippare på SIS miljömärkning AB, som ligger bakom Svanenmärkningen.
Hårda kriterier för Svanen
Svanenmärkningen av gräsklippare omfattar krav vid tillverkning, drift och slutligen omhändertagande av den uttjänta maskinen. Syftet är att peka ut de bästa maskinerna ur miljösynpunkt. De flesta kraven ställs vid driften av maskinen. Till exempel ställs hårda krav på avgasemissioner. Dessutom ställs det höga krav på buller och vibrationer som skydd för hälsan.
Stiga Freeclip är en av få cylinderklippare som klarat kriterierna för Svanenmärkning. Ljudnivån ligger på 64 decibel, vilket gör att den med god marginal klarar miljökravet på 88 decibel för cylinderklippare med en klippbredd mindre än 40 cm.
Det finns olika typer av handledda gräsklippare. Knivarna sitter på en cylinder och gräset klipps när cylinderknivarna möter underkniven. Men på den nyare så kallade friklipparen, möter inte knivarna underkniven utan löper istället friktionsfritt. Detta gör att friklipparna går lättare och låter mindre.
2-3 km promenad
Frågor du bör ställa dig själv innan du införskaffar en handjagare är: Hur stor är egentligen gräsmattan, hur ofta klipper jag gräset och behöver jag uppsamling för löv, kvistar och ogräs?
Lägg på minnet att en 1000 m2 stor gräsmatta motsvarar 2-3 kilometers promenad med gräsklipparen. Har man en radhustomt med en gräsmatta på max 500 kvadratmeter är en handjagare ett lämpligt alternativ.
- Den typiske köparen av en handjagare är husägaren med liten tomt, eller pedanten som vill ha en perfekt gräsmatta, konstaterar Veronika Lundell, produktchef för gräsklippare på Husqvarna, som haft handgräsklippare i sitt sortiment sedan 1918.
Priset för en handjagare ligger idag på dryga tusenlappen.
- Det är inte lönt att produktutveckla cylindergräsklipparna så mycket mer eftersom de blir för dyra då. Konsumenten är inte beredd att betala för mycket för en manuell gräsklippare, säger Sven Norén på Klippo.
Nu när våren är här och gräset så småningom börjar växa gäller det att gå varsamt fram. Låt gräsmattan torka upp ordentligt, börja växa och bli grön innan du utsätter den för fotbollsmatcher och andra påfrestningar. När gräset börjar bli långt, över 5 cm, är det dags att klippa, men tänk på att inte klippa för kort. I regel bör gräset klippas 1-2 gånger per vecka under våren.
Text: Susanne Mattsson. Foto: Leverantörerna
FAKTA
Gräsklipparguide - vilken gräsklippartyp är du?
På marknaden finns många olika typer av gräsklippare. Vad man väljer beror på vilka behoven är, gräsmattans storlek och utformning samt hur ofta man är beredd att klippa sin gräsmatta. Gillar du en perfekt klippt gräsmatta eller föredrar du ett naturligt intryck? Vi benar ut de olika begreppen och hjälper till att guida bland olika gräsklippare som finns.
Handdriven gräsklippare - för dig med liten gräsmatta och som gillar motion
En handdriven gräsklippare passar dem som vill ha motion och som har en mindre gräsmatta. Den handdrivna gräsklipparen bullrar inte och har inga miljöfarliga utsläpp, dessutom är den lätt att underhålla. Men man måste hålla gräsmattan ren från stenar, kottar och pinnar som annars kan skada klipparen. Den handdrivna gräsklipparen är utrustad med en roterande cylinder, som består av flera knivar.
Motordrivna gräsklippare - perfekt för större tomter
De motordrivna gräsklipparna passar bäst för större tomter och är mycket populära. Det finns olika typer av motordrivna gräsklippare, som mulcherklippare, uppsamlare och sidoutkastare (se mer information nedan).
Mulcherklippare - extra gödning till gräsmattan och ingen räfsning - för perfekt klippresultat
Mulchersystemet är det dominerande klippsystemet i Skandinavien. Ordet Mulcher kommer från engelskan och betyder "mala ner". Det är just det en mulchergräsklippare gör. Tack vare ett genomtänkt system i gräsklipparen blir de avklippta grässtråna så finfördelade att de försvinner ner i gräsmattan och blir extra gödning till gräset. Man behöver alltså inte samla upp gräset efter klippning. Mulchersystemet är bra för gräsmattan och sparar tid, arbete och pengar.
Uppsamlarsystem - bra för dig som vill ha en helt ren gräsmatta
Med en uppsamlare är allt "räfsat och klart" när du har klippt din gräsmatta. Uppsamlaren passar därför bra för dig som vill ha en helt ren och fin gräsmatta efter klippningen. Uppsamlaren med det klippta gräset måste tömmas när den blir full, oftast flera gånger under klippningen.
Sido- eller bakutkast - perfekt för dig som klipper sällan
En sido- eller bakutkastare är en effektiv gräsklippare som passar även i högt eller fuktigt gräs. Gräset försvinner bort från kåpan så att man slipper tråkiga motorstopp i det höga gräset. Denna gräsklippare passar därför bra för dem som klipper sällan eller har bråttom, exempelvis på sommarstället där man kanske inte hinner sköta om gräsmattan så ofta. Vissa mulcherklippare är utrustade med en mulchervägg som enkelt kan tas bort för att tillfälligt ställa om maskinen till en bakutkastmaskin.
Nätdrivna gräsklippare - för den lilla och öppna gräsmattan
En nätdriven gräsklippare får sin energi från ett nätuttag via en förlängningskabel. Den är enkel att hantera och är nästan underhållsfri. Eldrivna gräsklippare passar dem som har en mindre gräsmatta utan alltför mycket träd och buskar där sladden kan fastna.
Åkgräsklippare - för dig med en riktigt stor gräsmatta
Om man har en riktigt stor tomt kan det vara bekvämt med en åkgräsklippare. Då handlar det oftast om en större investering, men också om en maskin som klipper stora öppna ytor snabbt och därigenom sparar tid.