Lyckas med solrosorna
Solrosen är tacksam att odla. Blomman ger en maffig avslutning på sommaren när den blommar i juli-september. Här får du de bästa odlingstipsen för att lyckas.
Det är ett fåtal blommor som är så lätta att odla som just solrosor. För att få variation på odlingen kan du odla sorter från blek vaniljfärg till tegelröd nyans. Dessutom finns både lågvuxna sorter och sorter som blir flera meter höga.
Solrosen är inte bara en vacker och ståtlig växt. Den håller också skadeinsekter i schack och blommans nedklippta stjälkar hjälper till att öka jordens mullhalt. En trädgård med solrosor innebär även att bin och humlor lockas dit för att äta pollen och dricka nektar. Och fåglarna äter gärna glupskt av solrosfröna.
Så här får du den bästa solrosodlingen
1. Förodla
Antingen förodlar du inomhus i mager såjord omkring tre veckor innan du tänkt plantera ut. Men du kan även så direkt på växtplatsen. Se bara till att jorden blivit tillräckligt varm, gärna en temperatur runt 20 grader, då gror fröna bäst. Tänk på att placera fröna åtminstone tre centimeter från varandra vid sådd på växtplats. Annars tar sig fåglarna gärna ett skrovmål på solrosfrön. Från sådd till blom tar det ungefär 2,5 månad.
2. Första grodden
När du förodlar inomhus så ska du placera solrosorna svalt och ljust så fort den första grodden visar sig. När solrosorna har nått en höjd på någon decimeter så kan du under dagtid ställa ut dem.
3. Stötta
Stöd solrosen mot en pinne redan från början. Ersätt pinnen med en längre vid utplantering. Tänk på att stödja solrosen långt upp på stjälken, annars finns risken att den kan välta eller gå av när blomställningen senare får sin tyngd.
4. Utplantering
Sätt ut plantorna när nätterna börjar bli lite varmare runt början av juni. Sätt plantorna med ett avstånd på cirka 50 cm. Växtplatsen ska helst vara solig och skyddad.
5. Skötsel
Solrosen växer i de flesta jordar, som är välgödslade. Den gillar kompostjord eller jord med komposterad häst- och kogödsel. Lite extra gödsel i mitten av juli rekommenderas. Blanda en näve pelleterade hönsgödsel i en tioliterskanna med vatten, som du låter stå ett tag. Vattna sedan solrosorna med denna blandning. Vattna solrosor rikligt, de är törstiga. Solrosor som växer i kruka torkar lättare ut än solrosor på friland.
6. Mylla ner i jorden
Ett tips är att odla solrosorna i grönsakslandet som jordförbättring. Mylla ner den dem i jorden innan de sätter frö. Men du kan inte odla solrosor tillsammans med potatis, eftersom dessa båda hämmar varandras tillväxt.
7. Ta frö
Vill du skörda fröna, ska du låta dem sitta tills frövitan hårdnat. Låt sen gärna fröna torka på en tallrik i några veckor innan du lagrar dem torrt och mörkt. Fröna kan sedan antingen ätas eller planteras nästa år. Solrosfrön är goda både råa och rostade i sallader, müsliblandningar och bakverk. Dessutom är de väldigt nyttiga, solrosfrön har den högsta proteinhalten av alla frön.