Så grillar vi i sommar

Så grillar vi i sommar

En av fem grillar redan i april men den generella grillsäsongen pågår mellan maj och sep tember. Det finns det en grillälskande skara på fem procent som grillar hela vintern. I Grillrapporten 2013 har ICA tillsammans med TNS-SIFO och några av landets främsta matexperter kartlagt svenskarnas grillvanor, och den visar att sofistikerade grilltekniker och mat som  äts utan bestick är populärt.  

Sommarens stora grilltrender;
Allt på grillen. Många vill förnya sig på grillen. Vi provar såväl nya råvaror som tillagningsmetoder och grillen används till att laga all typ av mat, från wokade grönsaker till efterrätter.

• Fingrilla. Intresset för råvaran ökar och många vill utforska lokalproducerat kött. Trenden handlar även om uppsvinget för udda styckningsdetaljer och sofistikerade grilltekniker.

• Skippa besticken. Korvtrenden är fortsatt stark och det kommer att grillas ännu fler färska korvar av hög kvalitet i sommar. Även Tacos spås flytta ut på grillen.

Av: Annika Rådlund
Foto: Bluebox, Muurikka och Thermoprodukter,

Flexibel grillning med FireWire Grillspetten är tillverkade i 100% rostfritt stål, är flexibla och är dubbelt så långa som traditionella grillspett, ett motsvarar fyra vanliga spett. Eftersom spetten kan ringlas ihop kan du utnyttja hela grillgallrets yta. Spetten kan läggas i en påse med marinad några timmar innan grillning. Spettens ändar gör inte hål på plastpåsen som traditionella spett brukar göra. 13 kr / 2- pack hos bluebox.se

Med Muurikkas elrökugn kan maten rökas direkt på bordet medan potatisen kokar och salladen skärs upp. Snabbt och enkelt. I rostfritt stål, 2495 kr-3195 kr beroende på storlek, Muurikka.

Grilla kycklingklubbor Med denna grillform från Nordic Ware kan  17 st kycklingklubbor grillas antingen på grillen eller i ugnen. Grillformen kan även användas för att till exempel rosta fyllda jalapeños (recept på förpackningen) Chicken Leg Griller & Jalapeño Roaster. 229 kr bluebox.se

Grilla på äkta spanskt vis Plancha Mania är en stekhäll av gjutjärn. Med sitt ursprung från Spanien har den blivit ett begrepp för god matlagning där och ofta ersatt den traditionella kol- eller gasolgrillen. Nu kommer den till Sverige. På en plancha kan du grilla räkor, bläckfisk och biff med en frasiga stekyta och den är ett bra komplement till Grillen i uteköket. Till själva planchan finns också bord, specialanpassade med avställningsytor för skålar och för gasoltuben. Pris: 5.990 kr, 6.990 kr och 9.990 kr beroende på storlek, Thermoprodukter.

Caj P:s kock och matkreatör Anders Tegnér har tagit fram ett härligt grillrecept fullt av smak. Rödvinsmarinerad biff med fräsch sallad för 4 personer;
4 st biffar à ca 175 g
1 påse Caj P Marinad Red Wine
800 g nykokt färskpotatis
2 små rödlökar
1 nypa babyspenat
1 ask cocktailtomater
4 msk thai chilisås, gärna Lucullus rapsolja
Gör så här: Lägg köttet i en påse, slå på marinaden och låt det marinera i cirka 1 timme. Låt det därefter inna av och pensla köttet med lite olja. Grilla på medelhög värme till önskad stekningsgrad. Dela potatisen, strimla fänkålen, skiva rödlöken och skölj spenat och tomater. Blanda den varma potatisen med grönsaker och thai chilisås. Servera genast tillsammans med köttet.

Bluebox
Caj P
Thermoprodukter
Muurikka

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips