Så här blir du av med klädmal

Så här blir du av med klädmal

Klädmalen trivs i våra varma bostäder och lägger gärna sina ägg i kläder och mattor. Det finns en hel del knep för att hålla klädmalen borta och för att bli av med dem på egen hand.

Det som i vi brukar benämna med "mal" är klädesmal och pälsmal, små grå eller gulfärgade fjärilar. En malfjäril lägger omkring hundra ägg, som är ganska svåra att upptäcka eftersom de är små och ljusa i färgen. Äggen kan läggas både i mattor, pälsar och i klädernas tygveck.

När de har kläckts till en larv spinner de ett fint rör som omkring sig, av spinntrådar och avgnagt material från tyget de sitter på, röret fungerar som skydd mot uttorkning. Tiden mellan ägg till fjäril kan variera från en månad till ett år beroende på temperaturen. Malen trivs bäst om temperaturen är omkring tjugofem grader, om det är lägre än tretton grader så avstannar utvecklingen.

Malens larv är fem till tio millimeter lång. Klädmalen lämnar sin kokong när den äter, medan pälsmalens larv alltid bär med sig sin. Det är larven som angriper textilierna.

Klädesmalen och pälsmalens förekomst har minskat under de senaste årtiondena eftersom impregneringsmedel och syntetfiber har blivit allt vanligare. Det torra inomhusklimatet och dammsugning är inte gynnsamt för dem. Malen trivs bäst i naturmaterial som ull och päls.
 

Klädesmal (Tineola bisselliella)

Tips för att undvika klädmal och pälsmal:
Larver kan livnära sig av näring från matfläckar. Ha bara rena kläder i garderoben.
Larver lever av mjöl, kött och döda insekter. Renhållning är viktigt.
Döda möss bör man avlägsna från sitt hem för att undgå malar.
Dammsug noga och piska mattor utomhus
.

Grundlig rengöring hindrar malar men när de redan finns i hemmet kan kemiska bekämpningsmedel vara en lösning  för att få kontroll på situationen. Klisterfällor med feromoner kan användas för att klargöra var problemet är,  men fällorna attraherar bara vuxna malhannar och inte honor, som redan kan ha lagt ägg på material. Därför används fällorna bäst i förebyggande syfte och som indikation.

Vid behandling:
Lägg kläderna plastpåsar och stoppa dem i frysen (krama ur luften först) i 72 timmar i minst tjugo minusgrader, då dör ägg och larver. Utomhustemperaturen kan variera, därför är frysen bättre vintertid om det inte är tillräckligt kallt ute.
Kläder som inte är praktiskt att frysa bör tvättas i minst sextio grader eller värmebehandlas värmebehandlas vid minst 55-60 °C i torkskåp eller torktumlare under en halvtimme.
Att stryka kläderna fungerar också.
Töm skåp och garderober och rengör grundligt, spraya därefter med insektsspray. Låt medlet torka ordentligt innan kläderna läggs tillbaka.

Vid behandling av mattor: piska mattorna utomhus och spraya båda sidor. Låt torka.
Vid behandling av heltäckningsmattor: mallarver sitter djupt i materialet, behandla mattans yta och lyft kanterna och spreja på baksidan av mattan minst sextio centimeter från de yttre hörnen. Spraya även under listerna om du har heltäckningsmatta. Man bör upprepa behandlingen efter trettio dagar.

 

Av: Annika Rådlund Källa: Anticimex och Skadedjursfri
Foto: Anticimex

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips