Så lyckas du med ormbunkar

Så lyckas du med ormbunkar

Gröna bladväxter har blivit allt trendigare att inreda med, bland annat har elefantöra och monstera varit i rampljuset. Men nu har även ormbunken fått ett uppsving.

När Mäster Grön, som representerar 35 trädgårdsmästare i södra Sverige, nyligen ställde ut på designmässan Formex var svenskodlade ormbunkar besökarnas favoriter.

-Av de växter som vi visade i vår monter på Formex så fick ormbunkarna mest uppmärksamhet. Även när jag tittade på vad övriga utställare på mässan valde att exponera sina produkter tillsammans med, såg jag att ormbunkar var populära, berättar Patrik Vilsmyr som är marknadsansvarig på Mäster Grön.

Många associerar ormbunkar med den klassiska gröna spjutbräken som funnits i handeln under lång tid. Men sortimentet är betydligt bredare än så och nu börjar allt fler arter och sorter även att odlas i Sverige. I odling finns till exempel den dekorativa rektangelbräken vars bladnerver går i rödbruna nyanser och den blåskimrande hartassbräken som gör sig perfekt till klassisk skandinavisk inredningsdesign.

-Intresset för udda mönster, färger och bladformer är inte unikt för just ormbunkar utan märks över hela bladväxtsortimentet. Nya kundgrupper vill ha unika växter som passar en speciellt inredningsstil, berättar Patrik som tror att intresset för ormbunkar mycket har att göra med att de är så personliga i sitt uttryck.

Spjutbräken, palmbräken och hartassbräken.

Reklangelbräken har vackra röda bladnerver. Till höger: hartassbräken som har en mjukare form på bladen och klassiska spjutbräken.

Trädgårdsmästarens bästa tips för att lyckas med ormbunkar:
• I naturen växer ormbunkar oftast på skuggiga, varma och fuktiga platser. Det ger en indikation om hur ormbunkar bör skötas i hemmet för att bli långlivade.
• Bäst trivs ormbunkarna om de får stå halvskuggigt. Vill du ha dem på fönsterbrädan så placera dem vid ett fönster som vetter mot väster, öster eller norr. Undvik gassiga lägen.
• Eftersom ormbunkar klarar mörker fungerar det även att placera dem en bit in i rummet, tex på en hylla, ett sidobord eller vid skrivbordet. De gör sig även ypperligt i ampel. Om ormbunken tappar många blad eller om gamla blad gulnar är det tecken på att den står för mörkt och behöver flyttas till en ljusare plats.
• Vattna så ofta att jorden aldrig torkar ut men undvik att vatten blir stående i ytterkrukan. Tillsätt regelbundet näringslösning till vattnet.
• Ormbunkar tycker om fukt så vill du ha en växt i badrummet är det en utmärkt plats. Generellt behöver inte ormbunkar duschas men om du har väldigt torr inomhusluft gör en dusch då och då ormbunkarna gott.
• Undvik att ställa ormbunkar över element, det blir ofta för torrt.
 



Av: Annika Rådlund Källa: Blomsterfrämjandet
Foto: Blomsterfrämjandet/ Minna Mercke Schmidt

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla