10 tips för att återvinna julen
Har högarna av papper, plast och annat hopat sig under julen? Högtiden för ofta med sig många förpackningar som ska återvinnas och ibland kan det vara svårt att veta hur och var man ska göra sig av med julens alla rester. Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) delar här med sig av tio av sina bästa återvinningstips.
Visste du til exempel att julkorten inte ska läggas i pappersinsamlingen och att den lilla vekeshållaren i värmeljuset ska tas bort från aluminiumkoppen innan den läggs i metallåtervinningen? Vissa tips kanske är självklara för många medan andar inte är det, kolla igenom listan för att se om du hittar något nytt.
Julen är en av de största svenska högtiderna, vilket även märks av på FTI:s återvinningsstationer runt omkring i landet. Förra året samlades 17 779 ton med allt från omslagspapper och sillburkar till chokladaskar och glöggflaskor in till återvinning under julperioden (från lucia fram till trettondagen).
FTI uppmanar nu fler att återvinna resterna av julen, och listar tio tips på vägen:
1. Julpapper ska läggas bland pappersförpackningar.
2. Aladdinasken och andra papperspaket samt wellpapp sorteras som pappersförpackningar.
3. Presentsnören läggs i soppåsen.
4. Julkort läggs också i soppåsen.
5. Sillburkar och andra glasburkar lämnas bland glasförpackningar och metallocket bland metallförpackningar. Sillburkar kan också vara gjorda i metall eller plast och lämnas då i respektive återvinningsbehållare.
6. Glöm inte att plasten kring skinkan, laxen och gröttuben också bör återvinnas. Lägg dem i behållaren för plastförpackningar.
7. Värmeljus och marschaller läggs i behållaren för metall på återvinningscentralen. Den lilla vekeshållaren i värmeljuset ska tas bort från aluminiumkoppen. Annars sorteras den automatiskt som stål och aluminiumet brinner upp i stålbadet.
8. Trasiga elljus, från till exempel adventsljusstaken, ska lämnas till den bemannade återvinningscentralen.
9. Batterier från luciakronor, leksaker och annat lämnas i batteriholk som kan finnas på återvinningstationen eller på den bemannade återvinningscentralen.
10. Granen – kontakta din hyresvärd, bostadsrättsförening eller kommun för information om var den ska lämnas.
Har du andra förpackningar som du är osäker på hur du återvinner, kan du hitta information i FTI:s sorteringsguide.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: FTI
Foto i toppen: Getty Images