Rådgivning
Här har vi samlat hemma hos reportage där vi följer med på bland annat nybyggen och renoveringar.
- Belysning
- Centraldammsugare
- El, Strömbrytare
- Entrétak
- Fasader
- Färg & Tapet
- Fönster & Tillbehör
- Garage & Carport
- Garageportar
- Golv
- Grindar & staket
- Grovdammsugare
- Grund, dränering, avlopp
- Hemautomation
- Hängrännor & Markavvattning
- Innerdörrar & Ytterdörrar
- Innertak & innervägg
- Isolering
- Kakel & Klinker
- Krokar & Beslag
- Lister & Paneler
- Trappor & Trappräcken
- Trähus
- Uterum & Inglasningar
- Vattenrening
- Verktyg & Maskiner
- Yttertak & taktillbehör
Bläddra bland produkter från tillverkare inom bygg
Så undviker du vattenskador
Varje år drabbas omkring 60 000 hem av en vattenskada
8 saker du måste tänka på när du köper badkar
Fredrik Leander är produktchef för badkar och badrumsmöbler på Gustavsberg. Här kommer hans experttips när du bestämt dig för att skaffa badkar!
Vattenfelsbrytare WaterFuse
Vattenfelsbrytare, en enkel och trygg lösning. Det är kompletta system som effektivt begränsar risken för vattenskada genom att stänga av vattentillförseln vid en läcka.
Generellt om våtrumsgolv
Förutom krav på VVS och förstärkning av bjälklag finns också krav på underlaget som måste uppfyllas innan man installerar tätskiktet. Vid installation av plastmatta som ytskikt, är det extra viktigt att tänka på detta för att undvika skönhetsfel.
Generellt om våtrumsvägg
Förutom krav på VVS och förstärkning av bjälklag finns också krav på underlaget som måste uppfyllas innan man installerar tätskiktet. Vid installation av plastmatta som ytskikt, är det extra viktigt att tänka på detta för att undvika skönhetsfel.
Våren, en tid att se över din takavvattning
På våren är det läge att se över dina hängrännor och stuprör –takavvattningen. Ta bort skräp, tvätta rent och passa på och titta efter läckage.
Sök hantverkare
Med BraByggare.se
Varför bioenergi?
Bra bioenergiproduktion skapar nyttigheter, som mer föda åt fåglar och vilda djur, samtidigt som den skapar intäkter för dem som bor på landsbygden.
Vad är bioenergi?
En del tror att bioenergi inte är en lika miljövänlig energiform som sol och vind. Det är fel. Bioenergin är lika mycket förnybar energi som sol, vind och vatten.
Förnybart energisystem
100% förnybar energi senast år 2050?
Kontroll av tätskikt i badrum
Ett tätt tätskikt är grunden för säkra våtrum. Följ med när GVKs länskontrollant Guy Wallin genomför en kontroll av de kritiska punkterna i en badrumsinstallation!
Skönhetsfel på golv - GBRs samlade bedömningsgrunder
Golvbranschen, GBR har riktlinjer för hur skönhetsfel ska bedömas på olika golvmaterial.
Checklista inför renovering av badrum
Att renovera ett badrum med kakel och klinker är ofta ett ganska omfattande projekt och en stor investering i ditt boende. Det är därför viktigt med en god planering — med rätt förberedelser har renoveringen alla förutsättningar att bli som du tä...
Kakel i bad – på rätt sätt
Är det dags för kakel och klinker i våtrummet? Renovering eller nytt från början? Här får du tips...
Värmepumpsskolan
Här tar vi upp ämnen och berättar om "varför man ska köpa värmepump" och "hur det fungerar".
Installationen
Så fungerar en värmepump
Ett värmepumpssystem använder energi från utomhusluften. Beroende på vilken typ av värmepumpssystem man väljer kan man värma eller kyla inomhusluften, värma tappvarmvatten eller försörja ett komplett vattenburet värmesystem.
Dags för Överlåtelse- besiktning?
Hitta rätt besiktningsman här.
Hjälp till dig som har problem med hantverkare
Ibland händer det att hantverkstjänster, reparationsarbeten och liknande försenas, inte blir riktigt gjorda eller att det uppstår något annat oförutsett problem. Vad som gäller då står i konsumenttjänstlagen.
Pris och tilläggsarbete när du anlitar hantverkare
När du anlitar en hantverkare eller entreprenör för att få en tjänst utförd så har du ett lagstadgat konsumentskydd genom konsumenttjänstlagen. Ett skriftligt avtal förhindrar missförstånd och det blir lättare för dig att få rätt om du är missnöjd och ...
Avtal och kontrakt för renovering och byggen
När du anlitar en hantverkare eller entreprenör för att få en tjänst utförd så har du ett lagstadgat konsumentskydd genom konsumenttjänstlagen. Ett skriftligt avtal förhindrar missförstånd och det blir lättare för dig att få rätt om du är missnöjd och ...
Vad du kan kräva av hantverkaren
Om du anlitar en hantverkare har du ett lagstadgat skydd enligt konsumenttjänstlagen. Det innebär att du som konsument kan kräva att hantverkaren utför arbetet på ett fackmässigt sätt och med omsorg.
Att tänka på när du ska anlita hantverkare
När du ska bygga om eller renovera hemma kan du behöva anlita en hantverkare till hjälp. Det finns gott om hantverkare – både bra och dåliga. Därför är det viktigt begära in referenser om den hantverkare du funderar på att anlita. Du ska aldrig b...
Att tänka på när du ska bygga friggebod
Att bygga en friggebod kräver inget bygglov, om följande villkor uppfylls.
Bygga uteplats på din tomt
Du kan behöva bygglov för att uppföra en altan. Det är byggnadsnämnden i din kommun som gör en bedömning i det enskilda fallet.
Göra mindre byggnader eller tillbyggnader
Att bygga en friggebod, pool eller inglasad veranda kan kräva kunskaper inom en rad områden. Tänk på att du kan behöva bygglov även för mindre byggnationer
Detta gäller för skorstenar
Skorstenens uppgift är att leda ut förbränningsgaser från eldstäder till det fria. Detta ska ske på ett säkert sätt och utan att omgivningen påverkas negativt. För att detta ska kunna ske måste skorstenen vara tät och den får inte blir för varm.
Golvvärme för ditt hem
Golvvärme kan bestå av elslingor eller vara vattenburen. Beroende på vilken variant du väljer finns det olika saker att tänka på. När det gäller golvvärme med 230 volts elslingor måste du anlita en behörig elinstallatör som utför arbetet.
Gör medvetna val för rätt underhåll
Oavsett när och hur ditt hus är konstruerat kommer det att behöva underhåll i olika former. Inte bara för att det ska se snyggt ut, utan också för att det ska klara klimatpåverkan bättre. Dessutom behåller ditt hus värdet mycket bättre om du tar hand o...
Rot-avdraget blir Hus-avdrag
Avdraget är 50 procent av arbetskostnaden, och kan högst vara 50 000 kronor per år.
Renovera din bostad
När ditt hus har några år på nacken kanske du vill börja renovera. Det finns en del renovering som du kan göra själv, men andra delar måste du anlita en fackman för att göra.
Tilläggsisolera vid renovering
Om du bor i ett äldre hus kan det finnas mycket att tjäna på att se över din isolering, och dina fönster. Inte nog med att miljön i stort blir bättre om fler drar ner på sin värmekonsumtion, din egen ekonomi mår också bra av det på sikt.
Låga uppvärmningskostnader med passivhus
Passivhus är värmeisolerade hus som till stor del värms upp genom den energi som redan finns i huset. Det innebär att överskottsenergin som blir från dig och dina hushållsapparater används som uppvärmning.
Energideklaration när du bygger nytt hus
När du köper hus eller bygger nytt är det viktigt att kontrollera husets elinstallationer. En felaktig installation kan innebära stora risker. Som ägare är det du som är ansvarig för att elanläggningen uppfyller gällande lagstiftning.
Elbesiktning av hus
När du köper hus eller bygger nytt är det viktigt att kontrollera husets elinstallationer. En felaktig installation kan innebära stora risker. Som ägare är det du som är ansvarig för att elanläggningen uppfyller gällande lagstiftning.
Slutbesiktning och garantier när du bygger nytt
När ditt hus eller tillbyggnad är färdigbyggt är det dags för slutbesiktning. Enligt konsumenttjänstlagen ska besiktningen göras av en opartisk, kunnig och erfaren besiktningsman, och det är du själv som väljer vem du vill anlita.
Utförande entreprenader
Utförandeentreprenader innebär att du ordnar med bygglovet och tillhandahåller ritningar och övriga handlingar för anbudsförfrågan samt alla arbetshandlingar för mark-, bygg- och installationsarbeten.
Total entreprenad
Totalentreprenad innebär att du skriver kontrakt med ett enda företag, som sedan svarar för förslag, projektering, bygglov, materialinköp, eget arbete och arbeten som utförs av underentreprenörer, samt för all samordning och kontroll på byggplatsen.
Småhus entreprenad
Om du som privatperson ska köpa ett småhus av en hustillverkare eller byggare, eller om du ska bygga till det hus du har, bör du i första hand välja en småhusentreprenad enligt standardavtalet ABS 09, Allmänna bestämmelser för småhusentreprenader.
Planera för tillgänglighet när du ska bygga nytt hus
Alla bostäder som byggs idag måste byggas för god tillgänglighet. Det innebär till exempel att du måste anpassa storleken på entrén, passager och badrum.
Konstruktioner när du ska bygga nytt hus
Det finns olika sorters husgrunder att välja mellan när du ska bygga ditt hus. Innan du börjar bygga grunden är det viktigt att du ser över olika konstruktioner och väljer den husgrund som passar just dig och din tomt.
Material när du ska bygga nytt
Hur du väljer material till ditt hus spelar stor roll. Det har betydelse för dina kostnader vid inköp, men också för kostnaderna på sikt i form av underhåll och drift. Dessutom påverkar det miljön både inomhus och utomhus.
Kontrollplanen är ett måste när du ska bygga nytt
Innan du får komma igång och bygga ska en kontrollplan ha godkänts av din kommun. Detta görs i samband med det byggsamråd.
Att välja entreprenad och skriva avtal
Innan du får komma igång och bygga ska en kontrollplan ha godkänts av din kommun. Detta görs i samband med det byggsamråd.
Områdesbestämmelser ger ingen rätt att bygga
Utanför detaljplaneområde kan kommunen besluta om områdesbestämmelser. Dessa reglerar normalt endast enstaka frågor, som till exempel bebyggelsens utformning och vilka åtgärder som kräver bygglov.
Söka bygglov när du ska bygga nytt
Det finns en del att tänka på om du är på väg att bygga ett nytt hus, bygga till det du har, bygga uterum eller sätta upp en carport. Exempelvis kan du behöva söka bygglov för att få tillstånd att bygga.
Ritningar, beskrivningar och specifikationer när du ska bygga nytt
När du bestämt vad du vill bygga måste du göra ritningar, beskrivningar och specifikationer. Dessa är nödvändiga när du ska söka bygglov och senare göra bygganmälan, samt när du vill ta in anbud från entreprenörer och skriva kontrakt med dessa.
Var ska nybygget ligga?
Det finns en mängd faktorer att ta med i beräkningen när du bestämmer var du ska bygga ditt hus. Många av dessa kan också innebära stora skillnader i vilka kostnader du får i slutänden.
Plan- och bygglagen
Plan och bygglagen är den lag i Sverige som reglerar samhällets krav på planering och byggande. Som medborgare finns det flera situationer där du kan möta plan- och bygglagen i din vardag.
Vad får nybygget kosta?
Det finns en mängd parametrar att ha med i beräkningen när du bygger nytt hus. Se till att ha en genomarbetad kostnadskalkyl innan du påbörjar arbetet och använd dig av experthjälp för att göra riktiga beräkningar.
Att tänka på när du ska bygga pool
När du ska bygga en pool på din tomt är det viktigt att du bygger den barnsäkert och att du har ett bra skydd runt poolen så att ingen kan trilla ner i den.