7 dekorationstips med påskliljor

Påsken närmar sig och kanske är det nu som dekorationerna åker fram? Om du vill skapa påskstämning med växter är gula blommor förstås ett säkert kort. Påskliljor och minipåskliljor starkt förknippade med påsken och med dem kan man skappa fina blomstergrupper och stileben.
Minipåskliljan, eller Narcissus ’Tête-à-tête’ som dess vetenskapliga namn lyder, är en lökväxt som i vilt tillstånd blommar i april till maj, beroende på sort. ’Tête-à-tête’ är en relativt låg, småblommig med näpna blommor som är lätt att jobba med. Blomsterfrämjandet ger här några extra bra tips för ett lyckat arrangemang.
Påskliljan håller formen bra, är robust och tålig för låga temperaturer så även om det är snö och någon minusgrad ute klarar den sig fint. Minipåskliljan fungerar även bra att använda inomhus. Så oavsett om det gäller trappan, uterummet, påskbordet eller fönsterbrädan sprider de små gula solarna glädje och påskstämning. Ett annat bra användningsområde för minipåskliljor är på gravplatsen.
En bonus med minipåskliljorna är att när de väl har blommat över kan de planteras ut i trädgården eller på odlingslotten, där de lever vidare och bjuder på vårblomning år efter år.
1. Placera i en rejäl zinkbalja och kombinera med penséer. Penséerna blir lägre än minipåskliljorna så tänk på hur du komponerar planteringen så att alla blommor syns.
Av: Annika Rådlund Källa: Blomsterfrämjandet
Foto: Annika Christensen/Blomsterfrämjandet