8 saker du måste tänka på när du köper badkar

8 saker du måste tänka på när du köper badkar
1. Har du plats?
Det är det första du måste reda ut, menar Fredrik. Det finns ganska många små badrum i Sverige och badkar tar ju plats. Så mät om det verkligen är möjligt.

2. Duschmöjligheter?
Man vill gärna kunna duscha i badkaret om utrymmet är litet. Då gäller det att välja ett badkar som man både kan stå och duscha i.

Bra att veta: Man kan få en del av botten av badkaret behandlat med anti-halk, vilket är bra för att undvika olyckor – och gör att man slipper köpa en halkskyddsmatta.

3.Var ska du ha badkaret?
Var finns golvbrunnen? Kan badkaret stå där? Var vill du ha blandaren? Kommer det kunna bli som du tänkt dig? Idag finns badkar i en mängd storlekar, längder och former. Vilket du ska välja beror så klart på tycke och smak, men också på vad det ska användas till.

4. Vem/vilka ska använda det?
Har du barn eller äldre i hushållet? Då gäller det att se till att badkaret är lätt att ta sig i och ur om det ska användas ofta. Samtidigt vill man att badkaret ska vara så djupt som möjligt så vattnet omsluter kroppen. Baddjupet ligger normalt mellan 40 till 45 centimeter.

Här hittar du alla Gustavsbergs badkar.

5. Vilket material?
Det finns olika material i badkar. Det traditionella är stål och emalj vilket är väldigt rep- och slagtåligt. Att det är så hållbart gör att det passar för badkar som ska användas ofta.

Kompositmaterial, som akryl eller gjutmarmor, är mer moderna material som håller värmen längre. Med de här materialen kan man få badkar i roligare former – men de är mindre tåliga i jämförelse med stål.

Bra att veta: Om du väljer stål och emalj är det vanligt att det finns ytbehandlingar som stöter ifrån sig vatten och smuts som tillval. Det gör det lättare att hålla rent – det gör även att man inte behöver använda lika mycket rengöringsmedel.

Här hittar du alla Villeroy & Bochs badkar.

6. Inbyggt eller fristående?
Ett inbyggt badkar blir ett med badrummet, medan ett fristående är lätt att installera. Det är snyggt att bygga in ett badkar, men det kräver mer jobb och det finns regler att förhålla sig till. Exempelvis med överfyllnadsskydd vid inkaklat badkar. Så se till att det görs rätt. Det är mycket vatten som fylls i ett badkar och blir det översvämning kan det bli en tuff försäkringsfråga.

Det är även fint med badkar som inte står mot en vägg, utan längre ut i rummet. (Om du frågar Fredrik Leander så tycker han att vi ska ”våga lite mer”.) Men om badrummet inte är stort nog kan det bli en trång och opraktisk lösning.

7. Badkarets utseende
Standard är att vi väljer ett vitt badkar, alternativt svart. Men det finns olika färger på badkar att välja mellan.

Bli inspirerad av vår artikel "Mitt Rum"

8. Med eller utan bubblor?
Då ett bubbelbad är en maskin är det mer komplext, både att ta hand om och att montera. Det är viktigt att man ser till att installera det rätt och anställa en elektriker till el-jobbet. Det är också viktigt att det är lätt att rengöra systemet, för det kan bli riktigt smutsigt. Det finns system som blåser rent med luft så vattnet inte fastnar och hindrar att smuts samlas. ”Man får det man betalar för”, konstaterar Fredrik. Läs mer på vår hemsida
Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Fler nyheter från Gustavsberg

Visa mer Visa mindre

Produkttips

Related articles in Badrum

Visa alla
Öka värdet på din villa

Öka värdet på din villa

Spabad och energiförbrukning

Spabad och energiförbrukning

Att bygga pool på hösten

Att bygga pool på hösten

Remaljering av badrum

Remaljering av badrum

LIVING by SMEDBO

LIVING by SMEDBO

Visa alla