​8 tips för ett lyckat renoveringsprojekt

​8 tips för ett lyckat renoveringsprojekt

Ett nytt år är här – och med det brukar det vara många som vill ha en förändring. Kanske resulterar det i renoveringsplaner? Oavsett hur rutinerad man är som hemmafixare så finns det en del svårare projekt. Här har vi fått tips från Hornbach som listar de vanligaste renoveringsmisstagen och hur man kommer runt dem.

I en undersökning från bygg- och trädgårdsmarknaden Hornbach svarar så många som 77 procent att de planerar att genomföra något bygg-, renoverings- eller trädgårdsprojekt under 2018.

Det vanligaste projektet är att tapetsera eller måla inomhus, vilket 53 procent svarar att de tänker göra under året. 25 procent kommer även att bygga och måla staket medan 23 procent väljer att lägga sin tid på att anlägga en gräsmatta eller grönsaksland.

Det finns dock ett antal olika typer av renoveringsprojekt som är lite knivigare än andra. I undersökningen visar det sig att 34 procent tycker att det allra svåraste projektet i hemmet är att renovera badrum. Många har även problem med saker som att lägga om tak (11 procent), isolering och dränering (8 procent) samt att renovera kök (7 procent).

Oavsett hur rutinerade de svenska hemmafixarna är finns några vanliga fällor som många riskerar att falla i. Det vanligaste misstaget hemmafixarna gör när det gäller renoveringsprojekt är att vara tidsoptimist, det svarar 49 procent av deltagarna i undersökningen. Att ha för lite kunskap om sitt projekt är även vanligt (17 procent) och att räkna fel på kostnaderna för projektet (12 procent).
 

8 tips: så lyckas du med byggprojektet

* Dokumentera arbetet under renoveringsprocessen. Detta kan vara bra i försäkringssyfte men även för att se till att arbetet blir bra gjort (visa bilderna för någon kunnig) och att hålla motivationen uppe.

* Följ reglerna. Badrum är lite speciella att renovera och det finns viktiga regler som ska följas. Arbetet ska vara fackmannamässigt utfört och det betyder att branschreglerna följts. Var därför noga med de delar du anlitar hjälp med att entreprenörerna är certifierade.

* Kartlägg projektet. Skriv en lista med alla delar av projektet och bestäm sedan vem som ska göra vad och när det ska vara klart.

* Beräkna rätt mängd. På grund av spill, skarvar och liknande bör du alltid räkna med minst 10 procent mer material än du först tänkt. Det finns olika gratisverktyg för beräkningarna tillgängliga på nätet, samt god hjälp att få av personalen på byggvaruhusen.

* Strunta inte i småutgifterna! Ett eluttag eller bara en förpackning skruvar kanske inte kostar så mycket, men när plötsligt flera rum ska fyllas kan det kosta mer än du planerat. Kolla upp och jämför de olika byggvaruhusens priser, även på de små sakerna.

* Hyr verktyg eller låna av någon bekant. För att få ner kostnaderna kan det vara en god idé att inte köpa alla verktyg som renoveringen kräver. Hornbach har till exempel en service med maskinuthyrning där det finns utrustning att hyra för såväl hemmafixare som proffs.

* Lägg ut arbete. Vissa saker, som el och VVS, måste man ta hjälp av en hantverkare med. Det kan även vara en god idé att ta hjälp med andra delar av projektet som man är osäker på, istället för att slösa tid på envisa försök som slutar med att man till sist måste anlita en hantverkare i alla fall.

* Förvandla med färg! Är pengarna slut innan hemmet känns färdigrenoverat? Om det fortfarande behövs lite uppfräschning och förnyelse kan färg göra underverk. Måla om väggar eller tak, använd sprayfärg till trista möbler eller inredningsprylar, eller varför inte måla om en sliten trappa eller trägolv.

 

 

Av: Annika Rådlund Källa: Hornbach
Foto: Getty Images

 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Badrum

Visa alla
Öka värdet på din villa

Öka värdet på din villa

Spabad och energiförbrukning

Spabad och energiförbrukning

Att bygga pool på hösten

Att bygga pool på hösten

Remaljering av badrum

Remaljering av badrum

LIVING by SMEDBO

LIVING by SMEDBO

Visa alla