Byggde sin drömvilla på egen hand
Vid den vackra kusten utanför Hudiksvall tornar Marie och Torbjörn Svensk gula villa upp sig intill den blå havsspegeln. Första anblicken säger att huset är från sekelskiftet, men det är helt nybyggt. Paret har själva byggt både hus, garage och lusthus. Några tidigare erfarenheter av byggnationer hade de inte. Men de hade en dröm.
- Vi hade en dröm om att få bo vid havet, och vi letade tomt i fem år. Vi ville ha det perfekta och vi ville rita och designa ett hus själv, förklarar Marie.
- När vi letade tomt ville vi ha en som det redan fanns bygglov på, annars hade vi inte fått bygga så nära vattnet. På den här tomten stod en gammal stugasom vi rev, berättar Torbjörn.
Från början var de inte riktigt säkra på vilken typ av hus de ville ha, så de åkte runt och tittade på olika husmodeller.
- Vi fastnade för den gamla stilen, med knutbrädor och duvslag, förklarar Torbjörn.
Marie berättar att de först gjorde en husmodell i trä för att få fram vad de ville ha. De planerade och arbetade på modellen i ett och ett halvt år innan de satte igång att bygga. Till vardags arbetar de båda som lärare, Marie är speciallärare i matematik och Torbjörn arbetar som lärare på elprogrammet. För att få den kunskap de behövde för att genomföra sitt drömprojekt har de använt sig av vänner, bekanta och Internet.
- Min pappa är slöjdlärare och huset skulle inte ha sett ut så här om det inte var för honom. Han har visat oss hur vi kunde göra dörrar och många andra snickerier, berättar Marie.
Självklart har huset ett lite mer avancerat elsystem än vad många andra har eftersom Torbjörn har använt sin yrkeskunskap när han installerade det.
- Jag kan bestämma med hjälp av datorn hur lyset vara, med en knapp kan jag släcka hela huset. Egentligen är det inte så dyrt som många tror att det är när de ser det. Det här skulle vara mycket dyrare om man gjorde samma saker på konventionellt sätt. Nu har jag satt in ett IHC-system och det är jättebra. Vi kan förprogrammera olika ljusprogram, bevattningssystemet i trädgården och när akvariet ska tända och släckas.
Akvariet är inbyggt i väggen mellan hallen och vardagsrummet och det kan öppnas och göras rent genom skåpet som sitter ovanför. Marie berättar att många av idéerna de använt till inredningen har de fått genom inredningstidningar och flera saker som de velat ha men tyckt varit för dyra för att köpa har de istället tillverkat själva.
- Som kaklet i badrummet. Vi ville ha en ruta med mönstrad sjösten men den bården skulle kosta åttatusen kronor. Då köpte vi istället enfärgade plattor som vi sågade bitar av och kaklade mönstret själva, då blev kostnaden istället tvåhundra kronor.
De berättar att de försökt att hitta lösningar för de mesta för så liten kostnad som möjligt.
- Vi har gjort i princip allting själv, utom plåttaket. *
Från början fick de inte bygga större än 125 kvadratmeter med hus och garage.
- Huset blev därför 114 kvadratmeter och vi blev tvungen att hitta på många smarta lösningar för att det inte är så stora ytor. Men när reglerna gjordes om så att det inte längre fanns några begränsningar så byggde vi till ett garage och ett lusthus.
Trots att det varit så många nya arbetsmoment som de har lärt sig och utfört så har det inte varit många missöden.
- Det var väl den där gången jag spikade en planka på badrumsgolvet, med fyrtumsspik som gick rakt ner i golvvärmeslingorna! Då grät jag. Det var så dumt, men jag var lite stressad och tänkte mig inte för, berättar Marie.
- Då fick vi bila om hela badrumsgolvet, förklarar Torbjörn.
I övrigt verkar paret ha låtit allt ta sin tid och de har noga studerat andras skorstenskronor, fönsterspröjs, takkupor och annat innan de själva bestämt sig för vad de ville ha.
- Vi sa att vi ser det som ett tioårs projekt, men det gick lite snabbare.
Husbygget tog sex år, varav de bodde i huset i tre av dem.
- Då flyttade vi in till ett bygge, det var en betongplatta till golv, men sovrummen var klara.
Resan har varit lång men de anser att det varit värt all möda de lagt ned.
-Det är så fantastiskt att det är så underbart läge och så roligt att vi har gjort det tillsammans och löst det tillsammans. Vi känner oss jättestolta, avslutar Marie.
Text och foto: Annika Rådlund
Familjen Svensk drömhus står nu klart. Efter många års planerande och byggande kan de nu njuta av sitt vackra hem.
I hallen finns ett akvarium infällt i väggen, mellan garderoberna. De köpte glasskivorna och limmade ihop det själv, för att det skulle få samma djup som skåpen.
Det droppformade vardagsrumsbordet har Marie designat.
Istället för att ha ett bord mellan TV-fåtöljerna snickrade Torbjörn små avställningsytor som går att trä på armstöden.
Den egenhändigt tillvekade TV möbeln har inbyggda glasskivor framför lådorna så att alla apparater syns men ändå är skyddade från damm. Genom akvariet går det att se hallen. Tapeten Saga från Decor Maison (nr 2407 och 2408) har lika mönster men olika färgsättningar.
Under taklisten har de monterat en ljusslinga (rörslinga) som är kopplad till strömbrytaren. Den ger ett vackert sken på kvällarna då den lyser både uppåt och neråt och ljuset reflekteras i tapeten.
Bubbelbadkaret är gjutet i tre omgångar för att få den rätta formen, det gjordes samtidigt som plattan till huset gjöts. Det klorerade vattnet håller alltid 34 grader med hjälp av golvvärmeslingor som de monterat under mosaiken. De har även lagt mycket isolering runt för att det ska hålla värmen.
Av den mosaik som blev över gjorde Marie matchande blomkrukor och en ny bordsskiva till rottingbordet.. Ovanför badet planerar Torbjörn och Marie att göra en stjärnhimmel. Taket kommer då att bli lite lägre och det kommer att göra hålmönster i formen av tio stjärnbilder där de placerar dioder i varje hål. De har nu hittat en projektor från Brumberg som är mindre än vad de vanliga är (cirka 4 cm stor med fiberslut).
Till badrumsväggarna och golvet valde de ett lite dyrare klinker för att det fanns i tre storlekar i två olika färger och därmed gick det bra att kombinera med varandra. Det kostade 1680 kr per kvadratmeter och kommer från Konradssons Kakel. Alla delar till poolen såsom rör, ventiler och mosaik köptes i Spanien, där priserna var lägre. Reningsverket till badvattnet har de placerat i bastun, under aggregatet. Till vänster om toaletten står en garderob som döljer varmvattenberedaren och en avfuktare på hjul som tas fram när paret badar.
Badrumsmöbeln har Torbjörn själv snickrat ihop av jotoba trä som är hårdare än svenska träsorter. Virket köptes in från Bröderna Holm AB i Sala. Tvättstället kommer från Hafa och kranen som har lite högre hals kommer från FM Mattsson.
Köket har en öppen planlösning och i det norra hörnet har de ett gammaldags skafferi med ventil ut. Eftersom de tyckte att det var för lite med en frys har de även byggt in en frys under bänken vid fönstret. Alla köksskåp har de tillverkat själva.
Från matbordet har de en fantastisk utsikt över soldäcket och bryggan.
På övervåningen råder marint tema, vilket passar fint med tanka på att havet finns precis utanför panoramafönstret. Panelen är grålaserad och pryds av olika sjörelaterade dekorationer. Bordet inhandlades på ett loppis för 40 kr och målades i en marinblå färg. Fåtöljerna är Ikeas Ektorp som finns med olika klädslar som är löstagbara med dragkedja för tvätt.
Skrivbordet har Torbjörn tillverkat från ett Skeppargolv. De ville båda ha stora arbetsytor eftersom de båda är lärare och behöver platsen för hemarbete. Hurtsarna är gjorda av björk och benen kommer från Ikea.
Av materialet som blev över från skeppargolvet som användes till skrivbordet, skapade de en hylla till ett litet prång med snedtak. Hyllan ser ut att hänga på rep men egentligen är hyllplanen trädda på stålrör som är monterade i väggen. På kanterna har de limmat fast rep för att förhöja den marina känslan. Tidskriftssamlarna är från Ikea.
Parets sovrum går i brunt och turkost. Sängen är ett auktionsfynd men sängborden i samma stil har Torbjörn snickrat. De är ådermålade i samma stil och färg som sängen. Bakom sängen döljer sig skjutdörrar för förvaring av saker som inte används så ofta. Överkast från Indiska.
För att skapa den fina bården i sjösten till golvet i badrummet på övervåningen, lånade de en maskin och sågade till bitarna från enfärgade plattor. Det arbetet gjorde att de sparade in 7800 kronor, istället för att köpa plattor med färdigt mönster. De använde sig av Quarry stone, i färgerna amber, sand och terra. Badrumsskåpen har de tillverkat själva av ek och plåt.
- Vi känner oss jättestolta! säger Marie och Torbjörn som har uppfyllt sin dröm genom att själva bygga en villa på en sjötomt.
Marie och Torbjörns bästa tips inför en byggnation:
*Planera noga innan byggstarten.
*Ta reda på vilka regler som gäller.
*Ta reda på vilken hållbarhet taket har vid en öppen planlösning.
*Titta på andras hus och olika husmodeller.
*Placering av huset i förhållande till väderstrecken. Besök tomten olika tider på dagen för att se hur solen skiner.
*Låt det ta tid, det tar oftast längre tid än vad man tror.
*Leta material till bra kostnader.
*Ta offerter från olika företag och köp inte allt hos en bygghandel.
*Ta vara på alla ytor.
*Våga göra i egen stil.
Marie och Torbjörns bästa tips inför tomtköp:
*Sätt upp önskemål innan - avstånd till jobbet, staden, enskildhet eller grannar, kvällssol, sjötomt.
*Ta reda på om det finns bygglov om det är en sjötomt, annars får man inte bygga nära vattnet.*
Kostnad:
*Tomten på 1200 kvadratmeter köptes för 285 000 kronor.
*Materialkostnad för bostadshus och garage: 2 miljoner kronor.
*Arbete i tid: första året lade de ner 2000 timmar, sedan tappade de räkningen