Dags att dränera om?

Dags att dränera om?

Oavsett vilken husgrund man har så är det viktigt att det är dränerat kring huset. Hur den ska utformas beror på markförhållandena och vilken typ av husgrund det är.

Anledningen till att man behöver ha en fungerande dränering är att grunden kan vittra sönder och husets källare kan bli översvämmad om dräneringen inte fungerar som den ska.Om luftfuktigheten är för hög i källaren så kan även husdelen ovanför marken drabbas av mögel som följd.

En omdränering är när man gräver upp och lägger nya dräneringsrör som leder bort vattnet från huset och applicerar en produkt som fuktskydd på betongplattan eller källarväggen. Vid dränering av betongplatta eller krypgrund använder man även grovt grus eller makadam som snabbt leder snabbt bort fukt och vatten. Om marken innehåller lerjord så behåller den nämligen fukten från regnvatten kvar längre i marken än vad sand och grus gör.

Grus och makadam leder bort vatten bättre än till exempel lerjord.

Fyra frågor om dränering

Här har vi ställt fyra frågor om dränering till Mikael Holmberg som är teknisk säljare på BG Byggros. Han ger även sina bästa tips vad man ska tänka på under arbetets gång.

Hur vet man att det är dags för omdränering?
 – Det finns många olika råd om detta, vissa säger att en dränering klarar sig i 10-15 år, medan andra säger någonstans mellan 20-50 år. Jag säger; hur ser det ut hemmavid? Upplever du ett problem i din husgrund? Om du till exempel tycker att det är rått och kallt. Blir kartonger fuktiga när du ställer dem i källaren, eller blir det en fuktfläck på golvet efter du flyttat kartongen? Har du kanske en tvättstuga där du hänger tvätt som aldrig torkar? Eller har du direkt synliga problem? Kanske flagnar färgen på väggen, du kanske har mögelproblem, familjen har ständiga förkylningssymptom? Då är det nog dags att fundera på en omdränering.

Vilken teknik ska man använda sig av?
 – Det finns idag olika skolor när man gör en omdränering hemma. De som hängt med längst, men oftast har kortast livslängd är: Asfaltsstrykning direkt på husgrunden och grundmursmatta.  Dessa två metoder ger ett utomordentligt skydd mot vatten som kommer från marken och rinner in mot huset, till en början. Du har även en rätt beprövad metod, där man använder sig av en dränerande skiva. Pordrän-skiva är en bitumenlimmad cellplastskiva som torkar ut, värmeisolerar och dränerar. Denna metod är den mest framgångsrika och bäst beprövade metod på marknaden.

Ska man utföra arbetet själv eller anlita entreprenör?
– Är du normalhändig så är det ingen omöjlighet att göra en omdränering själv, men visst kan det vara skönt att få garanti på utfört jobb från en entreprenör. Oftast har de flesta tillverkare/agenturer bra beskrivningar på hur du bäst utför jobbet, men kom ihåg att alla husgrunder är olika. Det som ser enkelt ut på en ritning kan i verkligheten bli betydligt mycket krångligare om det till exempel visar sig att huset står på en berggrund och det inte går att få ner dräneringsrören. Man kanske har en stor altan och hur gör man då? Vid dessa tillfällen kan det vara skönt att ha en erfaren entreprenör som kan rekomendera den bästa lösningen som passar för just den här marken och fastigheten.

Vilken entreprenör ska jag välja?
Mikael Holmbergs råd är att entreprenören bör uppfylla dessa kriterier för att  få lämna en offert: Inneha en certifiering på omdränering (
se exempelvis Cecert), inneha F-skattsedel  (bra tips är att söka  entreprenören på Allabolag.se för att se status), inneha en hemsida med referensobjekt samt att de har  adekvata försäkringar. Fråga dem vilka försäkringar de har.

Han tipsar också om att oftast har de olika certifieringarna på marknaden sökmöjligheter så man lätt kan hitta en entreprenör i närheten av fastigheten.

- Begär in två till tre offerter och jämför dem, ta inte den billigaste. När du valt vilken metod du anser är bäst och passar ditt hus bäst ska du fundera på om du vill utföra jobbet själv eller anlita en entreprenör.

Extratips:
Före arbetet - Fotografera!
Under arbetet - Fotografera! Det är svårt att veta hur det såg ut när man grävt igen marken.
Dokumentera! Om man är tvungen att frångå arbetsinstruktion från tillverkare/agentur så är det oerhört bra att man dokumenterar varför och vad man väljer för lösning istället.
Använd Checklistor! Det är lätt att missa, använd dig därför av checklistor som de flesta tillverkare/agenturer har tagit fram.
Använd dig av teknisk support! De flesta tillverkare/agenturer har någon form av teknisk support. 
Återställning. Tänk på att marken sjunker efter att arbetet är utfört. Beroende på jordtyp och förutsättningar så kan det ta flera år innan marken satt sig klart. Det kanske därför inte optimalt att anlägga en fin stengång eller liknande den närmsta tiden. Du kan ju självklart förhindra/minska att marken efter sjunker genom att packa marken med en mekanisk markvibra eller liknande, tänk då på att anpassa produkten som sitter utefter väggen så den tål slagen från markvibr
an.

Av: Annika Rådlund Källa: Byggros och Dränering.info
Foto: Christian Johnsson

www.byggros.com/sv
http://www.xn--drnering-1za.info/

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla