Fasadmålning med linoljefärg
Linoljefärg är en färg som passar de flesta underlag utomhus, den lämpar sig bra för både trä, sten och metall. Den målade ytan är lätt att underhålla och färgen åldras vackert.
Linoljefärgen har gjort en comeback, inte bara för renovering och bevarande av gamla hus utan också för målning av nya hus. Med åren har färgen utvecklats och förbättrats så att idag innehåller flera av dem ett mögelskydd som skyddar underlaget ännu bättre. Linoljan tränger tillexempel ner i träets håligheter och skyddar mot fukt och röta på träfasader, fönsterkarmar, dörrfoder, snickerier och annat.
– Det ger en väldigt fin yta, den följer träet och man ser alla trädetaljer och det slätas inte ut som med annan färg. Man ser träets struktur igenom eftersom man målar tunt så träkänslan och hantverket syns, berättar Malin Elldin, som är byggnadsatikvarie och butikschef på Byggfabriken i Vasastan i Stockholm.
Ett målningssystem baserat på linoljefärg ger låga renoveringskostnader och det är enkelt att underhålla.
– Den åldras utifrån så man kan förnya genom att dra på lite ny linolja med en trasa, det kan man göra till exempel på sydfasaden där det gassar på ordentligt med sol, så förnyas det där.
För att den skall hålla länge är det, som vid all målning, viktigt att underlaget är torrt och rent. Det bästa är att måla under sommaren när det är varmt och inte föreligger någon risk för regn, men måla alltid i skuggan om det är soligt. Torktiden förlängs vid fukt och kyla. Det är också viktigt att inte måla linoljefärgen i för tjocka lager, den ska alltid strykas på tunt för att det inte ska bildas rynkor och för att den ska bli genomtorr snabbare. Vid nymålning kan man räkna med att måla tre lager och vid en ommålning räcker det med en eller två lager.
Det är enkelt att underhålla en fasad målad med linoljefärg. Foto: Elias Andersson
– Färgen är dessutom väldigt drygt så räcker en liter till cirka 12-20 kvadrat om man jämför med vanlig färg som kanske bara räcker till 6 kvadrat per liter - det varierar lite.
Det finns många kulörer att välja på.
– Om man använder de traditionella pigmenten, jordfärger så får man även kulörer som passar in i landskapet som passar in i vår tradition. Det blir dämpat och fint och inte skrikiga färger som limegrönt till exempel. Ett rödmålat hus kan se ilsket rött ut men de gör de inte med de här tonerna, det kan vara lättare att hitta en kulör som ser bra ut på håll. När man väljer utomhuskulör så välj en smutsig ton och kanske en mörkare än man tänker sig för det ultravioletta ljuset gör alltid att färg ser ljusare ut och kallare ut i verkligheten. Det är generellt och gäller alla typer av färger.
En annan fördel med färgen menar Malin är att den är snällare mot miljön.
– Det är också miljövänligt, eftersom det är en naturprodukt som inte innehåller petroleum som många färger gör. Det här framställs av lin som odlas i Sverige som sedan pressas, så det är även närproducerat.
Text: Annika Rådlund Foto: Bilden i toppen till vänster Sven Björnekull. Toppen till höger: Elias Andersson
Fasaderna är målade med linoljefärg från Engwall o. Claesson.