Fritidshuset som tävlar om Träpriset
Arkitekturtävlingen Träpriset delas endast ut vart fjärde år och går till en byggnad som ”representerar god svensk arkitektur i trä och som speglar tiden vi lever i”. Det kan handla om broar och parkanläggningar likväl som villor och höghus. Det viktiga är att trä ska ha en betydande roll i konstruktion och arkitektur.
Ett av bidragen är ett nybyggt fritidshus i Ljungdalen i Härjedalen, ritat och inskickat av arkitekten Daniel Widman vars familj också äger fastigheten.
Utformningen och husets placering på tomten är till stor del inspirerad av hur man har byggt hus i Ljungdalen för hundratals år sedan. I byn finns hus som är 3-400 år gamla i form av härbren och lador. Daniel Widman ser också andra vinster med Träpriset.
– Jag tycker det är jätteintressant att man på det här sättet lyfter trä som är en jättebra byggnadsmetod. Det är hälsosamt och miljömässigt bra. Och i det här fallet är det bara trä och luft i konstruktionen. Det kan inte hända så mycket med det över tid. Och det har vi försökt renodla.
Han tror att ett av skälen till att juryn valt att gå vidare med hans fritidshus är den unika och hållbara lösningen.
– Om man ska bygga hus som håller över tid, måste man titta på hur man har byggt hus genom historien. Det finns ju stavkyrkor som stått kvar i 1000 år. IsoTimber har förädlat en gammal tradition med ny teknik, säger Daniel Widman.
Fritidshuset är uppfört med en byggteknik som gör det möjligt att skapa isolerande och bärande väggar bestående av endast trä och luft. Träets tillsammans med luftens isolerande förmåga gör att väggarna får ett högt isolervärde och ett sunt och hälsosamt inomhusklimat.
IsoTimbers vd och grundare Mikael Östling är mycket stolt över nomineringen och vågar inte hoppas på mer eftersom konkurrensen är mycket hård.
– Jag är smått överraskad över att ett litet fritidshus i Ljungdalen får tävla med betydligt större och mer avancerade byggnader. Men det visar att vår strävan efter det naturliga, funktionella och långsiktigt hållbara är rätt. I det här fallet har ju också arkitekten ifråga tagit till sig byggnadstekniken och optimerat den, både funktionellt och utseendemässigt.
Trähuset är omgivet av natur.
Trä är genomgående i fritidshuset.
Stora fönster ger ett vackert ljusinsläpp.
Utformningen och husets placering på tomten är till stor del inspirerad av hur man har byggt hus i Ljungdalen för hundratals år sedan.
Fritidshuset är byggt traditionsenligt för att stå länge.
Vinnaren av Träpriset 2016 blir den tolfte träpristagaren sedan 1967. Träpriset är instiftat av Svenskt Trä, en verksamhet inom Skogsindustrierna. Bland tidigare vinnare återfinns arkitekterna Gert Wingårdh, Jan Gezelius och Carl Nyrén.
Dessa tio är nominerade till Träpriset 2015.
Av: Annika Rådlund Källa: Svenskt Trä och Isotimber
Foto: Isotimber