Gården - en investering för framtiden

Gården - en investering för framtiden

Det började med att Ingvar Svensson leasade sex kor och slutade med nordöstra skånes mest välarronderade gård. Eller ja, slut tar det nog aldrig.

Det råder en bra balans mellan att leva i nuet och planera för framtiden på Lyngby Gård i Everöd, strax utanför Kristianstad. Maria Hofvendahl Svensson, som är fru i huset lever i nuet medan Ingvar Svensson alltid är på väg mot nästa projekt. Och det fungerar som sagt bra. Ingvar Svensson är inte mannen som sitter på händerna, utan det är ständigt och jämt saker på gång kring honom och så har det nog alltid varit.

Men historien börjar inte på Lyngby Gård utan på granngården Nygård, som numera är en del av den totala arealen. Där landade Ingvar Svensson efter en tid inom det militära. Och bondson som han var tänkte han att ”jag får väl ge det här med jordbruk en chans”.

Och på den tiden kunde man leasa mjölkkor, vilket Ingvar Nilssion gjorde.
Och visst hade de kunnat renovera upp hela gården på en gång, men i stället har de tagit hus för hus och låtit det ta... tja, 15 år. Och än är det inte klart, även om det börjar se riktigt fint ut. Gården har en intressant historia. Tanken var att det som idag är en flygelbyggnad skulle bli själva boningshuset, och att det som sedermera blev boningshus skulle blivit ett mejeri. Idag är det ingen som tänker på det, eftersom ”mejeriet” är betydligt mer herrgårdslikt än det fyrkantiga huset bredvid.

I övrigt är alla övriga bostadshus på gården just fyrkantiga enligt gängse skånsk tradition. På 70-talet byggdes det stora boningshuset ut med en 300 kvadratmeter stor relaxavdelning med swimmingpool. Helt orenoverat och i mycket gott skick används det fortfarande av familjen.
Nygård och dess mjölkdjursbesättning växte, ladugården byggdes ut, ett silotorn kom på plats med mera. Och just det där silotornet är väldigt symboliskt för Ingvar Svensson.

– Ja, jag byggde det 1985 och det kostade 600 000 kr då. Hade jag istället köpt mark för de pengarna hade den idag varit värd det mångdubbla, kanske 20 gånger mer, medan silotornet inte är värt mer än skrotpengarna, säger han och skrattar.
– Men vad skulle jag göra? Jag behövde tornet för verksamhetens skull, men tanken är intressant och har alltid gnagt i mig, fortsätter han.

För Ingvar Svensson är en entreprenör mer än något annat, och har nog alltid varit. Och han har lärt sig mycket på vägen. Som det här med investeringar till exempel.

– Det är investeringarna vi gjorde för 30 år sedan som vi skördar frukterna av idag. Alla tänker att man ska göra klipp, och det kanske man gör ibland, men i långa loppet är det alltid de långsiktiga investeringarna som lönar sig bäst, säger han.

Och Ingvar Svensson talar av egen erfarenhet. Idag har han nordöstra Skånes mest välarronderade jordbruk. De olika fastigheterna han brukar, tillsammans med frun Maria Hofvendahl Svensson och sonen Håkan Svensson, ligger i en fyrkant om cirka 660 hektar. Det innefattar då hans första gård Nygård, som sonen numera driver.

Jordmånen lämpar sig ypperligt för växtodling i allmänhet och grönsaksodlingsynnerhet, vilket också är det huvudsakliga användningsområdet. Cirka 500 hektar potatis, spannmål och morötter odlas här. Den största investeringen bland de fastigheter som brukas är Lyngby Gård, där Maria Hofvendahl Svensson och Ingvar Svensson numera också bor. Det var en gång den finaste gården i trakten, men förra ägaren drabbades hårt av diverse omställningar och felinvesteringar. Så när de köpte den för 15 år sedan var den rejält nedgången.
 

Mitt emot det stora boningshuset ligger sedan det gamla bränneriet. Eftersom vi befinner oss mitt i potatis- och vodkadistriktet så är det ganska naturligt att hitta ett bränneri på traktens största gård. Och som ett av de senaste projekten har man nu renoverat upp hela bränneriet till en fantastisk konferens- och festanläggning. Förutom en stor sal för middag eller konferens, finns en lika stor ”mingellobby”, en trevlig bar samt en riktig vinkällare. Här kan man ha just vinprovningar, men också servera mindre sällskap i en rustik miljö.
– Vi ritar allt själva och bestämmer hur det ska vara, det är roligare så, säger Ingvar Svensson och ler.
Lämnar vi sedan gårdsbilden kommer till en enorma lada och loge, samt den helt nybyggda maskinhallen som ersatt den gamla nedgångna.
– Jag tvekade länge om jag skulle riva eller renovera, till slut bestämde vi att vi bygger helt nytt, berättar han. Byggnaden är dock i mångt och mycket gjord efter den gamla, bland annat de smala fönstrena. Väggarna är i betong med trä längst upp och portarna är träbeklädda för att ge känslan av att vara gamla. Inuti maskinhallen står alla traktorer och redskap nytvättade iordninggjorda och det är gröna traktorer som gäller.

– Förr kunde man sätta upp vem som helst i traktorn, lägga i trean och säga åt dem att styra, idag är det betydligt mer komplicerat, säger Ingvar Svensson och skrattar.

– Och det är dyrt att ha bra folk som jobbar på gården, men det är värt varenda krona, fortsätter han. Bland annat har man en snickare som gått pågården sedan den köptes och varit heltidsanställd. I anslutning till maskinhallen ligger sedan nästa projekt. – Vi har många förfrågningar på bondbröllop på en loge och tänkte göra iordning den här som festvåning för det, säger Maria Hofvendahl Svensson och pekar upp mot den enorma logen.

– Vi har bestämt oss för att öppna upp gården och ta emot människor och sällskap här eftersom vi tycker det är roligt så det gamla bränneriet var det första stora steget, fortsätter hon. Bakom logen hittar vi sedan byggnader för grisproduktion som är utarrenderat, och längre bort står fyra vindsnurror på gårdens mark. – Ja, vi trodde det skulle vara en bra investering och köpte en av vindsnurrorna själva, men med dagens låga elpriserna går det precis runt, säger Ingvar Svensson.

Och det som blir uppenbart ju längre vi pratar är att det finns väldigt många ben att stå på. Sonen Håkan Svensson har också aktiviteter för företagsgrupper som vill köra kick-off och liknande, med fyrhjulingskörning, yxkastning och annat. Det finns tankar om en retrobutik, efter att man samlat på sig diverse kläder och attiraljer från 40- och 50-talet. Totalt äger man ett 25-tal fastigheter, nu senast en affärsfastighet med hyreslägenheter inne i Kristianstad, och även om Ingvar Svensson lugnat ner sig lite när det gäller nyinvesteringar är han alltid intresserad av nya projekt.

– Grannarna har lärt sig att jag gärna köper och inte bråkar så mycket om priserna. Ser man det på lång sikt spelar det ingen större roll om det blir några tusen dyrare, det är bättre att vara vän med folk, säger han.

– Dessutom har vi flera barn, så vi tänker naturligtvis på dem också, fortsätter Ingvar Svensson.
Och båda återkommer hela tiden till barnen och barnbarnen och hur viktigt det har varit och är för dem.

– Vi har alltid försökt att vara lite som en vanlig familj fast vi haft jordbruk och åkt på lite semestrar och så. Och något rätt måste vi ha gjort för alla mina tre har gått lantbruksskola, hittat sin livskamrat där och blivit bönder, säger Ingvar Svensson.

– Det är ju så märkligt det här när bönder sitter vid köksbordet och gnäller under barnens uppväxt och sedan blir förvånade när de inte vill ta över gården? Klart man måste vara positiv om man vill det, säger han och ler.
Och nog är det positivt på Lyngby Gård. Även om man fortfarande investerar nästan varje krona man tjänar i de olika gårdarna och de projekt som pågår så ser man väldigt ljust på framtiden.

En generationsväxling är planerad till 2018, då Håkan Svensson ska ta över hela jordbruket. Efter det kommer Ingvar Svensson och Maria Hofvendahl Svensson att satsa helhjärtat på sin konferensanläggning, och kanske unna sig lite mer ledigt. Men om vi får gissa kommer Ingvar Svensson alltid att ha något projekt på gång, för det är nog sådan han är.



Text och foto: Henrik Fitinghoff
Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Hemma hos reportage

Visa alla
De växte ur lägenheten och köpte radhus

De växte ur lägenheten och köpte radhus

Familjen Hansen bor i ett jordskepp

Familjen Hansen bor i ett jordskepp

Renovering för bättre familjeliv

Renovering för bättre familjeliv

Hemma hos Viveca Sten

Hemma hos Viveca Sten

Visa alla