Glasfasad ger bastun rymd
En modern bastu består av mer glas, placeras i eller nära badrummet och passar lika bra i villan som i lägenheten. - Spa, hälsa och friskvård ligger i tiden och där kommer bastun in som ett naturligt inslag, säger Nils-Olof Westberg på Bastuspecialisten i Stockholm.
|
Glöm 70-talets ideal då bastun placerades i källaren och även användes som förråd och torkrum! Bastun saknade ofta fönster och gav en instängd känsla.
Idag används bastun på ett annat sätt. De som skaffar bastu nu gör det för att använda bastun till det den är till för. Bastun placeras ofta i anslutning till badrummet och väggarna har stora ytor av glas för att ge en, rymligare, ljusare känsla och för att behålla kontakten med relaxavdelningen och badrummet, där badande barn och andra familjemedlemmar vistas. - Bastur med stora glaspartier är en trend, säger Nils-Olof Westberg, vd för Bastuspecialisten i Stockholm. Glaset ska förstås vara härdat så man inte kan skada sig om man ramlar in i det.
Det är inte bara husägare som vill unna sig lyxen att bada bastu. Det finns färdiga paketlösningar för små badrum i lägenheter.
|
- Många äldre som flyttar från sin villa till en bostadsrätt vill inte byta ner sig i komfort utan vill fortsätta basta. Då är en badrumsbastu en bra lösning.
Snabb uppvärmning
Det viktigaste med en bastu är, enligt Nils-Olof Westberg, att den är lättillgänglig, enkel att använda och går snabbt att värma upp. Det ska inte vara för komplicerat att basta, för då blir det inte av.
|
- En normalstor familjebastu på 3-4 kvm ska man kunna värma upp på 30-40 minuter.
En bastu byggs helst i lövträ, exempelvis al eller asp, som är fritt från kåda och kvistar. Väggarna ska vara obehandlade, men lavarna (sittbänkarna) kan strykas med en bastuolja så att de blir enklare att hålla dem rena. Stenmaterial förlänger uppvärmningstiden och är därför inte att rekommendera i en privat bastu bortsett från mindre partier för dekorationssyfte.
I rummet där bastun placeras är det viktigt att golvet är anpassat för våtutrymmen eftersom det lätt blir blött när man badar och rengör sin bastu. Däremot är det inte något krav att man har ett avlopp inne i själva bastun, men det är en tillgång om det finns. Bra är att använda en så kallad bastuspygatt som saknar vattenlås och ej kan torka ut och orsaka lukt.
|
Aggregatet - bastuns hjärta
En annan trend i bastubranschen gäller själva bastuaggregatet. Kombiaggregatet som kan ge både torr-, våt-, ång- och örtbastu har blivit populärt.
- Aggregatet är bastuns hjärta och det är värt att lägga några extra kronor på det. Vill man få ned kostnaden är det bättre att spara exklusiv belysning och inredning, säger Nils-Olof Westberg.
Nu finns också bastuaggregat med thermosafe-beklädnad, ett material som gör att aggregatets sidor aldrig blir varmare än 40 grader. Det är en trygghet när basturummet är litet eftersom det då är lätt att komma åt aggregatet och bränna sig.
Ett vedeldat bastuaggregat placerar man sällan inne i villor, utan hellre i bastustugor på tomten eller vid stranden på grund av brand-, skorstens- och utrymmeskrav.
- Ett vedeldat aggregat måste vanligen stå minst 25 centimeter från vägg med tändskyddande beklädnad. En bra vedeldad bastu bör gärna vara 2 x 2,5 meter stor, säger Nils-Olof Westberg.
|
Ventilationen viktig
Ventilationen är viktig i en bastu för att undvika heta golv och lavar och sönderbrända väggar och tak. Aggregatet bör placeras på samma vägg som dörren. Det ska vara maximalt avstånd mellan in- och utluftsventil, exempelvis diagonal placering. Inluftsventilen placeras under aggregatet och utluftsventilen ska sitta högt. Frånluften i en el-bastu får aldrig utmynna i det fria.
Nils-Olof Westberg, som själv älskar att bada bastu, betonar att ett bastubad ska kännas behagligt, mans ska inte pressa sig att höja värmen eller tävla i bastun. Temperaturer på 75-85 grader och en luftfuktighet på 30 procent brukar vara lagom. Gillar man att basta sänker man gärna temperaturen för att kunna basta lite längre istället. Genom att hälla vatten på aggregatet ökar man luftfuktigheten och skapar lite extra "krydda" på badet med den svepande ångan.
- Att basta är också ett billigt nöje, tycker Nils-Olof Westberg. Ett el-aggregat på 6kw kostar, med dagens elpriser, cirka 4,50 kronor under första timmen, sedan sjunker kostnaden till cirka tre kronor i timmen.
Text: Susanne Mattsson
Foto: Susanne Mattsson och Tylö