Gör din egen rabarbersaft

Att göra rabarbersaft är ett utmärkt sätt att ta vara på rabarbern. Vi presenterar två recept - ett busenkelt och ett supersnabbt. Båda rabarbersafterna blir somrigt läskande och goda.
Försommaren är bästa tiden att skörda rabarbern. Alla blommande skott ska tas bort för bättre skörd. Ända fram till sensommaren kan rabarbern skördas, men ta då bara späda skott. Plocka rabarbern genom att dra i själken, skär inte av den, det kan skada plantan så det uppstår röta.
Att göra egen rabarbersaft går både lätt och snabbt.
Det första receptet ger cirka tre liter.
Du behöver: 1 kg rabarber 1,5 l vatten 4 dl strösocker
Gör så här:
Skölj och ansa rabarbersjälkarna. Späd rabarber behöver inte skalas alls. Skär i småbitar och koka med vattnet cirka 15 minuter. Rör inte - då blir saften grumlig. Sila av spadet och koka upp igen tillsammans med strösocker. Låt svalna. Häll upp saften i flaskor. Späd efter smak, cirka 1 x 1.
Det andra receptet är supersnabbt och kräver ingen kokning. Den rabarbersaften blir syrligare och lättare i smaken.
Du behöver: 1/2 kg rabarber 1,5 dl socker
Gör så här:
Skölj och ansa rabarbersjälkarna. Skär i småbitar och lägg i en tillbringare. Häll i sockret och skaka runt. Låt dra minst 20 minuter så sockret drar ut de goda smakerna. Häll upp med vatten. Låt stå någon timme eller över natten. Sila av och häll upp i flaska eller tillbringare.
Text och foto: Jenny Marcuson