Grilla med stil
Att laga mat och äta utomhus är en skön känsla. Med bra redskap och förberedelser går matlagningen snabbare och enklare. Med ett arbetsbord intill grillen går det lätt att hacka grönsaker och skära det som ska grillas på plats. Det gör det även enklare att servera när den grillade maten är klar.
Några enkla tips som hjälper dig att lyckas vid grillen:
Tänd grillen i tid. Du behöver tända grillen cirka 30-40 minuter före du ska grilla.
Kolpyramid – om du använder vanlig grillkol, och inte briketter, ska du forma kolen i en pyramid och tända på.
Sammetsgrå glödbädd– när kolpyramiden är sammetsgrå sprider du ut kolen till en jämn glödbädd.
Håll gallret rent – det fastnar inte lika lätt på ett rent galler
Finsidan först – grilla den finaste sidan först och var inte rädd för värmen.
Grilltid Ungefärlig grilltid för en biff är 2-4 minuter per sida.
Folie – grillarens bästa vän! Linda in det du grillat i folie och låt det "gå klart" på egen eftervärme.
Text: Annika Rådlund
Foto: Lexington,Kitchenstore, Konsthantverkarna, Helgbutiken, Fontana, OneQ
Grilltips: Zeta Recept: Fontana Food
Med oneQ går det att bygga uteköket som man själv vill ha det. Allt är uppbyggt i moduler som är lika stora, det som skiljer dem åt är höjden, standard är 92cm höga och mini är 45 cm höga.
Roterande grillspett för kolgrillar. Spett 60 cm, 299kr från Helgbutiken.se
Stilrent förkläde i bomull från Lexington, 395 kr.
Grillvante i skinn skyddar händerna från grillvärmen. Ytterlagret är i skinn och den är fodrad med vadd och tyg och har en ögla för upphängning Finns i färgerna; svart, café Noir eller kastanj, 490 kr från Konsthantverkarna.
Masterclass Serverings- och grilltång 30 cm i borstat rostfritt stål med handtag i halksäker silikon. Integrerad ögla för upphängning som samtidigt är låsanordningen när tången ska fällas ihop vid förvaring. Perfekt till servering av all sorts mat och utmärkt som grillverktyg. 119kr, Kitchenstore
Zyliss Grillpensel i silikon är extra lång och har ett avtagbart borsthuvud som förenklar rengöringen. Silikongallret vid borsten förenklar fördelningen av grillolja eller marinad. 249kr, Bagaren & Kocken.
Grillade grilloumi- och mangoskivor med honung, yoghurt och valnötter serverat på porslin från Mateus.
200 g Fontana Grilloumi
2 mogna mango
4 tsk flytande honung
50 g valnötter
150 g Grekisk Yoghurt
Tillagning: Skiva Grilloumin och låt dem rinna av på hushållspapper. Pensla en grillpanna med olivolja och värm den. Grilla osten på båda sidor. Skala och skiva mangon. Droppa lite av honungen på ena sidan av mangon (den sidan som man börjar grilla) och grilla skivorna. Varva mango och grilloumi på tallrikar, ringla på honung och strö över valnötter. Servera med grekisk yoghurt.
Bagaren och Kocken
Kitchenstore
Konsthantverkarna
Lexington
Fontana food recept
Helgbutiken.se
Mateus
OneQ
Zeta - grilltips