Inred med gröna krukväxter

Inred med gröna krukväxter

Att ha gröna krukväxter inomhus är populärare än på länge. Det är inte så konstigt för gröna växter skapar både trivsel och mjukar upp samtidigt som de förbättrar inomhusluften genom att tillföra syre och ta upp skadliga ämnen. Många gånger är de också mycket lättskötta och klarar sig med modest vattning.

Det finns en stor bredd i utbudet av gröna växter både vad gäller utseende, skötselbehov och funktion. Även den medvetne kunden som vill välja svenskodlat har många olika växter att välja bland. Alla växterna som beskrivs här går att få från svenska odlare, fråga i din butik om du är osäker på varifrån växten kommer.

Här har vi fått lite tips från Blomsterfrämjandet hur man kan skapa ett lummigt hem i väntan på vårens grönska:


Monstera, Monstera deliciosa
Monstera är en av förra årets allra populäraste växter och den fortsätter att charma. De tydliga bladformerna, dekorativa luftrötterna och det frodiga växtsättet gör monsteran till ett måste i varje växtälskares hem. Monstera dricker relativt mycket vatten så vattna regelbundet. Växten visar dock tydligt när den vill ha vatten och även om den får utstå perioder av torka hämtar den sig snabbt igen när den vattnas på nytt. Monstera klarar sig utmärkt en bit in i rummet eller på fönsterbrädan men undvik helst fönster i gassiga söderlägen. Får plantan för lite ljus reagerar den genom att producera hela eller nästa hela blad.
+ Monsteran är perfekt på sidebord, hyllor och fönsterbrädan och de karaktäristiska bladen är helt rätt 2018.

Ormbunkar
Ormbunkarnas spridning över nästan hela jordklotet visar på en enastående anpassningsförmåga. I hemmet är ormbunkarna en god tillgång i inredningen med sina gröna och frodiga bladverk. Det finns ett flertal olika ormbunkar i odling och generellt trivs de flesta bäst på skuggiga platser och absolut inte i stark sol. Normal rumstemperatur eller något svalare och regelbunden vattning passar de flesta arter som säljs som krukväxter, vilket i Sverige främst är olika arter av bräken.
+ Ormbunkar är personliga växter med mycket karaktär och en perfekt inredningsdetalj för den som vill ha något utöver det vanliga.

Murgröna, Hedera helix
Murgröna kan användas både som krukväxt och för utomhusplantering. Det finns många olika sorter med skiftande härdighet och utseende. Bladens form kan vara allt ifrån rund till finflikig och bladfärgen är grön, gulbrokig eller vitbrokig. Murgrönan är fin att placera i ampel så att rankorna kan hänga fritt eller på en hylla så att rankorna får hänga ned. Alternativt kan murgrönan spaljeras eller rankorna bindas upp på andra sätt.
Murgröna trivs bäst i ett öster- eller västerfönster, även ett ljust norrfönster går bra. Brokbladig murgröna är mer ljuskrävande än helgrön. Murgröna trivs i normal rumstemperatur under vår och sommar. Vintertid helst svalare. Bäst trivs murgrönan om jorden hålls lätt och jämnt fuktig. Om växten står svalt vintertid kan man låta jorden torka upp lite mellan vattningarna. Allra finast blir murgrönan om den placeras utomhus under sommaren. Den fungerar fint att ha i kruka och även som marktäckare i större krukor under till exempel oliv- eller lagerträd.
+ Härligt formbar växt som renar inomhusluften. Trivs ypperligt utomhus på sommaren.

Fikus.
Fikussläktet omfattar cirka 800 arter och består av både träd och buskar. Några av arterna odlas som prydnadsväxter, till exempel benjaminfikus och fönsterfikus. De flesta fikusar vill placeras ljust men inte i direkt sol. De trivs bäst i rumstemperatur, men på vintern kan temperaturen gärna vara lite lägre, dock inte under 16°C. Den vanligaste fikusen bland de småbladiga arterna är Ficus benjamina, benjaminfikus och den kan böjas och formas i stort sett helt efter eget behag. Fönsterfikus, Ficus elastica, tål torr inomhusluften bättre än de övriga fikusarna och passar därför ypperligt i moderna hem och kontor.
+ Många av arterna i fikussläktet har förmågan att rena inomhusluften och skapar med tiden volym.

Gullranka
Gullranka är en klätterväxt med hjärtformiga, blanka, gröna blad med gula strimmor i. Placeras gullrankan i stark sol blir bladen bleka och står den mörkt blir bladen helgröna. Växten kan behöva någon form av stöd att klättra kring, alternativt en ampel så rankorna kan hänga fritt. Gullranka trivs på ljusa till halvskuggiga växtplatser men undvik skarp sol. Vill ha rumstemperatur året om och aldrig under 15°C. Håll jorden jämnt fuktig utan att det står överskottsvatten i ytterkrukan.
+ Gullrankan ljusar upp och har förmågan att rena inomhusluften.



Av: Annika Rådlund Källa: Blomterfrämjandet
Foto: Mäter Grön, Peter Carlsson/ Blomsterfrämjandet
Foto: Bilderna i toppen: Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson
Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla