Landets finaste fågelholkar
Nu är vinnarna i Årets SM i Fågelholk 2020 korade, i år var det över 400 bidrag som kom in till tävlingen.
Bland de inskickade bidragen valde juryn ut 15 finalister, därefter har omröstningen skett på Naturskyddsföreningens hemsida. I vanliga fall brukar tävlingen även äga rum på Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan, där besökarna har kunnat se finalistbidragen på plats, men pågrund av att även den mässan fick ställas in så har röstningen enbart skett digitalt.
Det är skolklasser från hela Sverige som deltar i tävlingen och en nyhet för i år är indelningen av de tävlande i tre ålderskategorier. Det innebär att det i år blev tre vinnare, och dessutom har det tagits fram ett specialpris för särskilda insatser.
Vinnarna i SM i fågelholk 2020: Timmerholken, Piratskeppet och Övervakaren.
Vinnarna i SM i fågelholk 2020:
Förskola–årskurs 3: Klass 3, Sörbyskolan i Gävle för bidraget Piratskeppet.
Årskurs 4–6: Klass 6, Västerhaninge Montessoriskola i Haninge för bidraget Timmerholken.
Årskurs 7–9 & gymnasiet: Klass 9B och 9C, Malmslättsskolan i Tokarp för bidraget Övervakaren.
Ett specialpris för särskilda insatser för fåglarna gick till årskurs 3 på Stocksätterskolan i Hallsberg med motiveringen: "Ambitiöst och fint arbete med att förstå mer om fåglar och hur de har det i naturen. Med flera olika studiebesök som ringmärkning och uppsättning av holkar."
Delad andraplats:
Arnold den andre, Bamseholken, Drakborgen och Filipppa...
...Skäggdoppingen, Wunderbaum, Kwitterholken och Hghuset...
...Rstidsholken, Pride, Svampbob och Pinoccio.
Naturskyddsföreningen vill med tävlingen också uppmärksamma att det är bostadsbrist i skogen. Det storskaliga skogsbruket gör att många fåglar inte har någonstans att bo eftersom de flesta fåglar som bygger bo i trädens håligheter kan inte själva hacka ut sitt hål. De är beroende av hackspettar som gör ett nytt hål varje år och lämnar det gamla till nya invånare, men finns det inte tillräckligt med träd att bygga bon i kan fågelholkar spela en viktig roll.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Naturskyddsföreningen