Lekglädje i lekstugan

Lekglädje i lekstugan

Med lite fantasi kan du få lekstugan att bli en lekmagnet för barnen och deras kompisar i sommar. Vi har tittat in hos Saga som fick en etagevåning till dockan i sin nya lekstuga.
Att renovera och inreda lekstugan är ett roligt projekt som är perfekt att göra i början av sommaren. Då har barnen många lekstunder att se fram emot under sommarledigheten. Eftersom ytan är mindre än ett vanligt rum går det dessutom snabbt. Byggmaterial och färg går det heller inte åt så mycket av. Hos familjen Marcuson/Fors räckte färgen som fanns kvar sedan förra sommarens fönstermålningsprojekt.
- Jag hade tänkt mig vita väggar med en fondvägg i ljusrosa. Vi hade en skvätt vit grundfärg kvar och ett par liter vit fönsterfärg. Det räckte precis till att måla lekstugan invändigt, berättar Jenny Marcuson.
Den rosa färgen blandade hon till själv, genom att tillsätta lite röd akrylfärg. Golvet målades svart för att få lite kontrast,och för att bli av med knappt en halvliter överbliven tavelkritfärg. Lekstugan, med innermåtten 230x170, köpte familjen på Blocket för 6 000 kronor.
- Vi ville gärna ha en äldre lekstuga som var rymlig och gediget byggd. Jag köpte stugan osedd. Jag hade bara sett en utvändig bild och tyckte att den såg fin ut, med rejält tak och charmig veranda som var öppen i nock. Invändigt fix hade jag räknat med och faktiskt sett fram emot, säger Jenny Marcuson och skrattar.
Hon ville nämligen göra något annorlunda med lekstugans fasta inredning. Någon form av uppbyggnad var en tidig idé, och efter ett besök på Junibacken med dess fantasifulla lekhus föddes planen på en liten trappa upp till en etagevåning.
- Barn älskar ju att gå i trappor och klättra. Den höga takhöjden på två meter i nock gjorde att det passade perfekt med en upphöjnad.
Trappan placerades i mitten för att räcket inte skulle skymma fönstret. Två MDF-skivor gick åt till väggbeklädnad, trappa och etagevåningens golv. Lekstugan var totalt oinredd och saknade dessutom innerväggar till ungefär hälften. När väggarna var på plats var det dags att bygga upphöjnaden.
- Vi hade en gammal bänk ståendes i förrådet som fick ge stöd i mitten. Sedan skruvade vi fast lite kraftigare brädor längs väggarna och i framkant. Med trappan och räcket som stöd blev det en stadig konstruktion som även håller för oss vuxna. Trappan fungerar dessutom utmärkt som sittplats för en vuxen när det ska bjudas på fika.

Virket som användes hade familjen hemma. Ett par brädor här, lite panel där och några lister förvandlades till räcke och sittbänk. Att panelen bara räckte till ena sidan tyckte Jenny bara blev bra. Då fick dockan lite ombonat kring sängen och på andra sidan blev det luftigt med spjälor. I det hörnet satte hon upp en bordsskiva för tvättfatet i emalj som hon hade hittat på loppis. Köksbänken består av en köpt trähylla med måtten 30x170. 30 centimeter är ett bra djup för barnbänkar och 50 är en bra höjd för både bänkar och bord.
- Det gäller att tänka på hur högt barnet når när du sätter upp hyllor och bänkar. Är bänkarna för djupa kan det också bli svårt att nå. Ha hellre en längre bänk om du vill få plats med mycket saker.
På Sagas köksbänk står en gammal zinkbalja att diska i. Mitt för fönstret såklart, fin utsikt är trevligt när man diskar. Diskborsten är köpt, liksom besicklådan och den söta rosa spisen från Image toys. Diskstället är i vuxenstorlek, om än litet. Det och kryddhyllan låg och skräpade i familjens förråd. Handdukshängaren, vågen och de rostfria bunkarna är loppisfynd. Paradhandduk, gardiner, dockans sänghimmel och tyget under köksbänken är tillklippta från en gammal spetsgardin. Köksbänken kläddes med en nyinköpt vaxduk i karamelliga färger. Två meter räckte till köksbänk, köksbord och runt alla fönster.
- Det blev vaxduk kring fönstren i stället för träbeklädnad och riktiga fönsterbrädor. Resultatet blev riktigt bra, det ska vara lite färgklickar!  Fönstren är borttagna för att renoveras, men vi kanske behåller en öppen glugg över köksbänken. Det verkar vara kul att servera ”pannkakor” genom luckan där, säger Jenny.
Köksbordet är utrymmessnålt, bara 40x40. Det sitter fast i väggen och har ett stödben i golvet. Gungstolen, docksängen och den rosamålade pallen är gjorda av Jennys farfar. Bakom gungstolen sitter en liten hylla och två tavlor som också fick rosa färg. Fjärilen på väggen har Jenny målat för hand. Den hemmagjorda sopen följde med stugan, men den knallrosa hinken är ny. Blandningen av gamla och nya saker i genomgående trä och plåt ger den rätta stugkänslan som Jenny ville åt. Lekstugan känns rymlig och inbjuder till flera olika lekar. Just nu tycker Saga att det är roligast att ”tappa” dockan nerför trappan, gå ner och fråga om det gick bra och bära upp henne igen. Det är tydligen kul med trappor.
Text: Annika Rådlund Foto: Privat

Bästa lekstugetipsen: 

  • Barn gillar färg. Fondvägg och accentfärg piggar upp. I en lekstuga går det utmärkt att ta ut svängarna lite extra.
  • Gör flera rum i rummet. Varför inte en liten vägg eller annan oväntad lösning. Det stimulerar fantasin och uppmuntrar till olika typer av lekar. 
  • Gör platsbyggda och vägghängda möbler för att spara plats och underlätta städningen.
  • Less is more. Ha några få utvalda prylar som är fina och roliga. Det gör att det är lättare att hålla ordning och leksakerna syns i mängden.
  • Blanda gammalt och nytt. Titta i förrådet och bland gamla färgburkar och tapetrullar. Måla om små hyllor och möbler i matchande färg.
  • Ställ in en pall så du som vuxen också kan sitta och fika.

Gungstolen har Sagas gammelfarfar gjort.

Köksbänken kläddes med en färgglad vaxduk, som även räckte till fönstren.

Takhöjden på två meter gjorde att det passade bra med ett etage.

Saga bäddar åt dockan en trappa upp.

Inredningen är en blandning av gammalt och nytt.

Nu återstår utvändig fix på lekstugan. 
 

Så mycket kostade Sagas lekstuga:
Lekstuga: 6 000 kronor
2 st MDF-skivor: 500 kronor
Köksbänkskiva med tre konsoler: 260 kronor
Vaxduk 2 meter: 200 kronor
Spis: 230 kronor
Hinkar, besticklåda, diskborste och kanna: 300 kronor
Summa: 7 490 kronor

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla