Minimera getingproblemen
Getingar blir aggressiva endast när de känner sig hotade - tyvärr är de ganska lättretade. Har man problem med getingar eller bin finns en del knep att ta till.
Det är på försommaren du har chansen att minimera hotet från ett av Sveriges farligaste rovdjur. I vårsolen vaknar de övervintrade och befruktade getinghonorna och börjar söka sig en lämplig boplats. Om det vill sig väl hittar de en plats där de varken störs eller är störande. Då kan den växande kolonin i lugn och ro göra sitt för naturens kretslopp genom att fånga insekter till boets larver och pollinera träd och buskar.
Annat blir det om getingboet konkurrerar med människoboningar. Snart kan det stora getingkriget vara ett faktum.
– På försommaren är boet inte större än en pingisboll och innehåller bara ett 20-tal ägg, som blir till larver och matas av honan. Om man tar bort antingen getinghonan eller boet i det stadiet undviks senare problem, säger Jan Jungerstam, skadedjursexpert på Anticimex.
Om larverna får leva förpuppas de och blir efter några veckor till arbetsgetingar, som tar över både bobyggandet och matningen av nya larver, som honan producerar under hela säsongen. I augusti kan boet vara badbollsstort och innehålla upp till 5 000 ettriga getingar. Myten att jordgetingar är giftigare än andra getingar har ingen grund i verkligheten. Problemet för människan är att de går till samlad attack när deras bo trampas sönder.
Bålgetingen är trots sin storlek och sitt hotfulla brummande, inte heller mer, utan faktiskt mindre aggressiv, än sin släkting. Än så länge är nödsamtalen till Anticimex lätt räknade. Emil Öberg, skadedjurstekniker i Malmö har bara gjort några enstaka utryckningar för att i förebyggande syfte avlägsna fortfarande ganska små och oförargliga bon.
– Det är för tidigt att sia om det blir en getingsommar, säger han. Men efter midsommar blir samtalen och utryckningarna alltid fler. För den som inte vill ha en massa objudna gäster surrande kring midsommarbuffén, har han ett effektivt knep:
– Lägg en sillfilé på ett fat på andra sidan trädgården, några timmar innan ni själva ska äta. Då är getingarna upptagna med att festa på sitt håll.
Saneringsföretaget Nomor tipsar om insektsnät om man har problem med getingar och bin. Insektsnätet sätts vid takfoten och andra ställen där det finns direkt ingång till undertaket eller på andra platser där man vet av erfarenhet att getingarna bygger bo. Det kan i viss mån förhindra att de börjar bygga. Sent på hösten är alla invånare i boet döda utom kanske en övervintrande drottning, som då ligger i dvala. Ta ner alla sådana bon, som är åtkomliga. Fläskänger och andra insekter kan komma till sådana bon och sedan de förökat sig orsaka obehag.
- Getingar bygger bo vid 15-20 graders temperatur och kommer troligen vara aktiva till september. Vi ser också en trend att de tar sig allt längre upp i landet. Innan brukade getingsaneringarna stanna i höjd med Stockholm, men nu gör vi allt fler saneringar längre norrut. Orsaken verkar vara det allt varmare klimatet, säger Håkan Franzén, hus- och hemexpert på Trygg-Hansa.
Av: Annika Rådlund Källa: Anticimex, Nomor och Trygg-Hansa
Foto: Anticimex och Trygg-Hansa
Så tar du bort ett getingbo:
• Klä dig i skyddande kläder och handskar.
• Ta bort boet på kvällen då det är svalt och getingarna slöare.
• Avlägsna boet med hjälp av en påse, sätt påsen i en kartong och stampa ordentligt.
• Kontakta ett saneringsföretag om boet är stort, särskilt om du är känslig för sticken.
Minimera getingproblemen:
• Ta bort störande getingbon så tidigt på våren som möjligt.
• Täck över kött och sött när du äter ute.
• Locka med något ännu godare stycke bort från matbordet eller picknickfilten.
• Undvik parfymer och färggranna kläder.
• Undvik häftiga rörelser när en geting närmar sig(den tror att du vill slåss)
• Drick inte ur en öppnad burk eller mörk flaska som stått ute.
• Gå inte barfota utomhus.
• Ha alltid allergimedel till hands om du vet att du är allergisk.
Källa: Anticimex