1 Jun 2010
Odla rosor
Rosor är för det mesta en tacksam och en ganska lätt blomma att odla. Vi har valt ut tre förslag på vackra rosor som lämpar sig för den som ännu inte är expert i ämnet.
Vilken ros ska jag välja?
Du ska vara väldigt noggrann när du väljer rosor. Välj hellre en ros som är härdig ytterligare en odlingszon norrut, än där du bor. Välj gärna en beprövad sort, för då är du säker på att den klarar sig från sjukdomar och temperaturväxlingar. Här är tre vackra, lättodlade rosor som tillhör standardsortimentet.
- HANSA är en praktfull, tät och kraftig buskros som kan bli upp till två meter hög. Blommorna i karminröd eller purpurröd färg är samlade i klasar. Bladen är vackert glänsande i mörkt grön ton, som övergår i gult på höstkanten. Doften är stark. De orangeröda nyponen är få. Hansarosorna blommar mellan början av juni ända fram till november. Trivs bäst i mager jord.
- ISPAHAN. Denna lättodlade buskros växer kraftigt och tätt. Den ger stora och fyllda rosa blommor. Bladen är matta och mörkgröna, de yttre blombladen är dock något ljusare än de inre. De sprider en stark angenäm doft. Blomtiden är mellan slutet av midsommar fram till slutet av juli.
- ROSA HELENAE HYBRIDA En tacksam klätterros att odla. Kraftig och skuggtålig. Den kan bli så hög som 10 m. De ljusgula blommorna som brukar blekna och bli vita växer i klasar. De läderartade bladen är mörkgröna. Blommorna har en söt och god doft. En stor mängd små runda nypon bildas. Rosen blommar endast mellan slutet av juni och slutet av juli. Trivs bäst i fuktig jord.
Så här får du de bästa rosorna
- Handla helst dina rosor hos en bra plantskola eller handelsträdgård. Välj en välutvecklad och kraftig ros med en bra balans mellan rot och grenar.
- Du ska sätta barrotade plantor i oktober, krukodlade plantor kan planteras när som helst, förutom under högsommaren. Om det dröjer ett tag mellan inköp och plantering ska du hålla plantorna fuktiga. Har de torkat, så kan du lägga dem i vatten 1-2 dygn.
- Genom att sätta plantorna i lervälling några timmar före plantering ökar du rötternas förmåga att ta till sig vatten.
- När det är dags för plantering, ska du klippa av rötterna med en vass sekatör.
- Utse växtplatsen i god tid och förbered jorden. Gräv en grop med ett tillräckligt djup så att förädlingsstället hamnar ungefär 10 cm under jordytan (sätt hellre plantan för djupt än för ytligt). Rosor trivs i en jordblandning bestående av grästorvsjord, välbrunnen kogödsel, kompostjord, grovsand och lite lera med tillsats av kalk. Fyll på rikligt med jord runt roten när du planterar, så inga luftfickor bildas.
- När två tredjedelar av gropen är full med jord är det viktigt att du trycker åt jorden. Använd fötterna och trampa till runt rosplantan.
- Fyll gropen med vatten och vänta den stund det tar för vattnet att rinna ner i marken till plantans rötter.
- Fyll på med mer jord. När du planterar på hösten och vintern står för dörren ska du kupa upp jorden runt rosen för att skydda rötterna mot kylan.
- När våren sedan kommer och nattfrosten har försvunnit är det dags att beskära rosorna. På storblommiga rosor ska du ta bort alla svaga stammar och beskära så långt ner att det finns 4-6 ögon kvar på grenen. Kraftig beskärning ger få men stora blommor medan en mindre beskäring ger motsatt effekt.
Busk- och parkrosor klarar sig en längre tid utan beskärning. Ta bort äldre och torra kvistar efter några år. Vill du att busken ska grena sig kan du korta ner nya skott till hälften. På klängrosor ska du ta bort gamla och risiga skott. Var varsam när du kortar in skotten så du inte förstör skott, som senare ska blomma. Vildskotten, som känns igen på att de är rikligt försedda med taggar och har annorlunda blad ska du skära av ända intill stammen.