Odlingstips

Odlingstips

Det är en särskild lyx att kunna plocka sina egna gurkor och doftande solvarma tomater. Och det fina med växthus är att ingen annan äter upp salladen och persiljan, varken fåglar, kaniner eller rådjur.


När hösten kommer och trädens löv börjar rodna flyttar du in dina ömtåligaste blommor och krukan med rosmarin. I många veckor har du fortfarande en grön oas att gå in i. Nu är dessutom vindruvorna mogna.

Hur ska växthuset placeras?

Ta hänsyn till markförhållanden där ditt växthus ska stå och tänk även på att det bör stå där det får så mycket sol som möjligt.

Fundera också över om du ska ha ett i glas eller kanalplast och om grunden ska vara nere på frostfritt djup och om den ska vara isolerad.

Kan växthuset placeras så att det ligger i lä är det, det bästa eftersom kraftiga vindar kan göra det svårt att hålla en jämn temperatur.

Du behöver inte bygglov för växthus om det inte överstiger 15 m2 precis som för friggebodar, men skulle det komma närmare grannen än 4,5 m, så måste du fråga om lov. Ska du ha ett växthus som är större, hör efter med byggnadskontoret i din kommun. 

Vad ska få plats?

Bestäm redan innan vad det är du vill kunna odla i ditt växthus. Att inreda det är inte alltid det lättaste och många önskar i efterhand att de hade valt ett större växthus för att få plats med allt man drömt om att odla. Fundera också om det ska bli en jordbädd, plats för krukor, eller både och.

Planera även in redan från början praktiska hjälpmedel såsom automatisk bevattning och luftning, dessa underlättar t ex om du är iväg på semester. Det ska kanske även finnas en sittplats för att kunna njuta av prakten? Tänk på att tjälen ska ha gått ur marken innan du bygger om du bygger på vårkanten! 

Plantera tomater

En idealisk planta för hobbyväxthuset är tomater. Idag finns det sorter som är resistenta mot sjukdomar.

Välj dessa när du köper plantor eller frön. Tomatplantan sätts ut när nattemperaturen är ca 8-9 grader i växthuset. Plocka bort det nedersta bladen efter hand som plantan växer. Regelbunden vattning är viktigt, använd inte kallt vatten. En planta förbrukar mellan 0-3 liter per dygn. I bladvecken utvecklas små skott, dessa tas bort då de förbrukar näring som behövs till blommor och frukt. Tomatplantorna befruktar sig själva. Skörda så snart de är mogna. Lämpligast temperatur i växthuset är 20-25 grader, överstiger det 30 kan det skada pollenet. Toppa plantorna (ca 7 veckor innan de rivs ut) och låt inte ytterligare blomklasar komma fram i slutet av säsongen. 

Plantera paprika

Egentligen är paprikan en flerårig växt men odlas hos oss i de flesta fall som en ettåring. Den är frostkänslig och kräver mycket värme för att bli välutvecklad. Eftersom tomat och paprika är släkt sköts de på ganska liknande sätt. Mogna paprikafrukter kan vara röda, gula eller violetta. Paprika trivs bäst i ett soligt och varmt läge med en luftig, mullrik jord. Eftersom den inte gillar blåst odlas paprika allra bäst i växthus. Plantorna förkultiveras inomhus i 20-25 grader. En planta beskärs till 3-4 grenar och binds upp eller stöttas. Ge dem även extra gödning vid fruktsättningen och framåt. Vattna inte på kvällen då det lätt blir en fuktig miljö och detta gynnar svampsjukdomar. Viktigt är också att vattna i jorden, ej direkt på plantorna.

Var noga med att se över paprikaplantorna. Det blir lättare ohyra såsom spinnkvalster, bladlöss och vita flygare på dessa. Skulle du få ohyra så spruta angreppet direkt med såpavatten. Såpavattnet blandar du med lite rödsprit så hålls ohyran i schack. (1 liter vatten, 1/2 dl såpa och 1msk rödsprit). Frukterna skördas efterhand som de utvecklas. Lycka till och njut av smaken som alltid är något extra på det man odlat själv, dessutom är paprikan otroligt innehållsrik på vitamin C. 

Plantera jordnötter

Jordnötsplantan är perfekt att odla i växthus eftersom den är beroende av värme och ett skyddat läge men det går också bra att odla den på en ljus plats inomhus. Eftersom plantan tar lite tid på sig så kan man börja odla den redan i början av april.

Börja med att köpa obehandlade jordnötter. Därefter knäcker du till skalet men inte helt och hållet.

Fyll därefter en kruka med planteringsjord och tryck ner nöten 2-3 centimeter.

Extra näring kan tillsättas efter tre veckor. Tänk också på att hålla jorden fuktig under hela odlingsperioden. När plantan har växt till sig kommer du att se små blommor längst ner på stjälken, de här skotten letar sig sedan ner i jorden igen och bildar jordnötter och i slutet av säsongen är det bara att skörda nötterna  

Nya växter ? inget problem med reseväxthus

Om du på din semester, eller på besök hos goda vänner, hittar en krukväxt som du gärna vill ha ett skott av ? så kan du lätt ta med ett hem. Dela en plastflaska och plantera skottet i fuktig bomull. Förslut reseväxthuset med flaskans övre del och tejpa i skarven om Du till exempel är på resande fot och skall packa ner flaskan. Tänk på att ett litet lufthål kan vara bra om växten skall vara där länge. (Tvätta av rötterna noga på skott som du tar över gränserna.)

www.skanskabyggvaror.se

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av