Öka trivseln med ett välplanerat kök
Köket är husets nav - där umgås vi, lagar mat, läser tidningen, dricker kaffe och barnen kanske läser sina läxor där. Det är ett viktigt rum som det är värt att lägga ner planeringstid på inför en renovering eller nybyggnation.
– Det är en investering som man kanske bara gör en gång, och då är det viktigt att se över vilka behov som man har och vilka behov som kanske kommer i framtiden, menar Charina Eriksson, som arbetar som inredningkoordinator på i.d.f Consulting.
Charina Eriksson menar att många tittar mer på trender än på funktion när de planerar sitt nya kök.
– Många funderar vad som är trendigt just nu, de tittar på inredningsprogram på TV där de gör väldigt coola saker, men är det praktiskt? Man ska leva och vara i köket i flera år, det är hjärtat i bostaden därför är det så viktigt.
Hon rekommenderar alla som ska byta eller köpa ett nytt kök att åka runt och titta på olika köksutställningar och titta in hos sina vänner för att få inspiration.
– Se vilka olika lösningar de har valt, vad de är nöjda med och vad de är mindre nöjda med. Även om grannen precis köpt ett nytt kök med svartbetsade luckor så kanske inte det passar just ditt hus. Viktigt att utgå ifrån dina egna behov och smak. Du ska ju trivas i många år framöver.
Ett köksprojekt är ett stort projekt som kräver eftertanke.
– Det är viktigt att tänkta långsiktigt och funktionellt. Många har väldigt bråttom att förändra, riva o fixa i den nya bostaden. Det bästa är, om möjligheten finns, att bo in sig eller i all fall tänka efter ordentligt innan några beslut tas.
Om det redan finns ett befintligt kök i huset så är det viktigt titta på vad som är bra och vad som fungerar mindre bra där.
– Man kanske har haft köket i många år och vill förnya eller helt enkelt köpa ett nytt. Barnen har kanske flyttat ut och man har helt plötsligt andra behov. Vad fungerar idag? Vad saknas? Vilka förändringar är viktiga?
Sedan tipsar hon om att skriva ned vad som är viktigt i det nya köket, både vad gäller funktion och estetik. Ska många kunna laga mat i köket samtidigt, ska det finnas mycket plats för bakning, eller ett stort matbord med plats för många?
Behovsanalys
– Gör en behovsanalys, hur används köket idag, matplats, köksö, matlagningsyta, förvaringsutrymmen, belysning och vitvaror. Har man djur kanske de behöver en matplats till exempel. Utgå ifrån rummets planlösning och rita in var spisen ska stå, kyl/frys och diskbänkens placering. Ta gärna hjälp av professionella rådgivare när du vet vad du vill ha i köket. Det finns så mycket bra och smarta lösningar till kök som man som kund lätt missar. Därav att det lönar sig att vara väl förbered.
Det är ingen som kan säga vad som är rätt eller fel men det brukar bli lyckat om köket passar ihop med det övriga i huset.
– Om man väljer att köpa ett billigare kök så kan man satsa på till exempel en lite dyrare bänkskiva i sten och lägga lite mer krut på bra energisnåla vitvaror. För att få ett mer exklusivt uttryck på köket kan man köpa lite dyrare beslag som lyfter helheten.
Anpassa köket efter behov. Kanske äter familjen i matrummet och köksbordet används mest till kaffestunden och läxläsning. Ska det vara inbyggda eller fristående vitvaror? Finns det avställningsyta för matkassen? Med köksskåp som går ända upp till taket samlas ingen smuts ovanpå skåpen. På bilden är det köket Ingrid från Vedum.
Våga välja olika material i köket. Välj bänkskiva efter användningsområde. Lyxig Carrara marmor på köksön och tålig laminat på arbetsytor vid spis och diskho. Öppna vita hyllor blir en fin kontrast mot Ballingslövs lucka Bistro i svart.
Se över behoven av förvaring innan renovering eller köp av nytt kök. Om man planerar att ha en köksö med mycket förvaringsytor runt om kanske det inte behövs lika många väggskåp. Här ett kök med Kvänums Intro
Nya beslag på köksskåp och lådor ändrar stil på hela köket och de är lätta att byta ut om man tröttnar. Beslag i ljust och mörkt skinn, med mässing eller krom finns hos Ballingslöv.
Ett kök går lätt att förändra under årens lopp utan större kostnader.
1. Byta ut bänkskivor
2. Byta blandare
3. Byta beslag
Text: Annika Rådlund Foto: Vedum, Kvänum, Ballingslöv
Läs även: Nya smarta kökslösningar