Så blir balkongen en blomstrande oas
Snart kommer värmen - så nu är det dags att inreda balkongen. Med lite eftertanke och rätt växter kan även den minsta balkong förvandlas till en härligt blomstrande berså.
Klätterväxter gör underverk med den mest sterila balkong och de är ett perfekt alternativ för den lilla balkongen. Spaljéer finns att köpa i handeln, men man kan även tillverka sitt eget klätterstöd av bambupinnar, läkt, snören, armeringsjärn eller metalltråd.
Rikblommande klätterväxter
För soliga och skyddade lägen finns underbart exotiska och rikblommande klätterväxter som passionsblomma (Passiflora caerulea), snabbväxande och lättskött med sanslösa blommor i violett och vitt. Den räknas visserligen som krukväxt, fast kan med fördel planteras på balkongen under den varma årstiden. Blommorna varar bara några dagar men nya slår ut hela tiden från maj till augusti. I södra Sverige kan den övervintra om de täcks över. I övriga landet får man börja om med en ny planta varje år men växtkraften är så stor att den på kort tid förvandlar balkongen till en grönskande oas.
På balkongen passar även klockranka (Cobaea scandens), en annan klätterväxt, med klockformade blommor i purpur eller vitt och ett bladverk som är tätt och dekorativt.Klockrankan kommer igång lite senare under högsommaren med sina blommor, i gengäld fortsätter blomningen till långt in på hösten. Varför inte kombinera båda sorterna? Tänk bara på att välja tillräckligt stora odlingskärl så att det finns tillräckligt med utrymme att ge dem ordentligt med vatten och näring.
Klassiska balkonglådor
För den riktigt trångbodda är balkonglådor det självklara och klassiska valet. Lådor på balkongräcket tar ingen plats och här passar den tåliga pelargonen ovanligt bra. Pelargoner finns numera i alla tänkbara färger och blommorna kan vara enkla, halvfyllda eller fyllda. Det finns också mörkbladiga lite mera mustiga sorter, som ’Black Velvet Coral’ med nästintill svart bladverk, för den som föredrar det framför de ljusa pastellfärgerna. Annars är somriga Mårbacka-pelargoner på balkongen ett oslagbart alternativ.
Oavsett sort, blommar pelargoner tacksamt från tidig försommar till långt in på hösten. Jorden bör torka upp något mellan vattningarna och vid varje vattning tillsätts en svag näringslösning, så håller de sig starka och friska. Den som har ett svalt men frostfritt utrymme kan övervintra pelargonerna från år till år och ha glädje av dem under lång tid.
Foto: Blomsterfrämjandet/Alexander Mahmoud
Mixa ätbart och blommor
Mixa gärna pelargonerna med annat fint som lobelia eller busk-margerit – eller varför inte kryddväxter? Samtliga är tåliga och klarar det ofta utsatta läget på en balkong. Pelargoner kan också användas som ampelväxt, då blommorna hänger slösande från taket – och nu börjar balkongen verkligen likna en djungel!
För den som dessutom vill odla ätbart är balkongen en utmärkt plats. Särskilt kryddväxter som timjan, rosmarin, salvia och mynta frodas i balkonglådor och odlingskärl. Komplettera med några plantor körsbärstomater – och det blir en hel liten köksträdgård. Andra grönsaker som passar bra på små ytor är chiliplantor, lågväxande bönor och plocksallad.
Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium och /Anna Skoog
Och man behöver självklart inte välja att antingen ha blommor eller bara grönsaksplantor och ätbart i balkongodlingen. Blanda dem gärna! Många ätbara växter, som kryddor, är mycket dekorativa tillsammans med andra prydnadsväxter och de klär verkligen varandra. Aromatiska blommor som tagetes och blomsterkrasse passar särskilt bra tillsammans med köksväxter. Speciellt tagetes är ett säkert kort för den trendmedvetna 2017.
Av: Annika Rådlund Källa: Blomsterfrämjandet
Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe