Så fungerar försäkringen vid skogsbrand

Så fungerar försäkringen vid skogsbrand

Just nu pågår det flera skogsbränder runtom i landet och många är oroliga. Betalas det ut någon ersättning om fastigheten skadas och vid evakuering? Här svarar Konsumenternas Försäkringsbyrå på hur det ligger till, det är en stiftelse som ger alla privatpersoner oberoende fakta och vägledning inom försäkringsområdet.

Just nu är det många som undrar vad som gäller för försäkringstagare som berörs av de olika skogsbränder som härjar på olika platser i Sverige denna sommar.

Konsumenternas Försäkringsbyrå säger så här:
För att du ska kunna få ersättning för egendom som skadats av en skogsbrand måste den vara försäkrad genom en hem-, villa- eller fritidshusförsäkring. Vanlig tomtmark omfattas av din villaförsäkring medan däremot skogsfastigheter måste vara försäkrade separat.

Som regel får du ersättning för både lösöre och byggnader som skadats av branden, under förutsättning att de är försäkrade. Om din bostad inte kan användas på grund av skador kan du dessutom få ersättning för skäliga merkostnader för logi under tiden du inte kan bo hemma. Du som inte drabbats av någon skada men som blivit uppmanad av myndigheterna att evakuera bör kolla med ditt försäkringsbolag om du har rätt till ersättning för annat boende. I normalfallet utgår ingen ersättning men en prövning krävs från fall till fall för att utreda om det inneburit en direkt fara att inte evakuera och det därmed varit en skälig och påkallad merkostnad att ordna annat boende.

– Alla försäkringsbolag ersätter brandskador. Det finns dock skillnader mellan hur ersättningsboende och och andra merkostnader ersätts. Det finns även skillnader i självrisker och åldersavdrag, säger Anna-Karin Baltzari Danfors från Konsumenternas Försäkringsbyrå.

På frågan om man har en skogsfastighet och bara har en vanlig villaförsäkring och vill ändra den, hur lång tid tar det då innan den träder i kraft?
– Försäkringen träder ikraft omgående men den täcker aldrig skador som redan har skett.


Åldersavdrag och självrisk
Du får själv står för självrisken i försäkringen. Från ersättningen görs också avdrag för ålder som varierar med dels vilken typ av egendom det är, dels med hur gammal den är. Åldersavdrag har som regel ett tak, som varierar mellan försäkringarna: 10 000 kr - 105 000 kr.

Personskador kan ersättas genom en olycksfallsförsäkring. Skador på din bil ersätts via bilens halv- eller helförsäkring.

Från ersättningen görs avdrag för ålder beroende på vilken typ av egendom det är och hur gammal den är. Du får också betala en självrisk.



För mer information om vad som gäller kontakta ditt försäkringsbolag.
Konsumenter kan ringa Konsumenternas Försäkringsbyrå och få gratis oberoende vägledning på telefon 0200-225800 (vardagar mellan 9-12).

Av: Annika Rådlund Källa: Konsumenternas Försäkringsbyrå
Foto: Getty Images

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla