Så ser framtidens hem ut
Att fler och fler saker styrs digitalt kommer att påverka våra hem ytterligare i framtiden. Hur kommer hemmet att se ut om man blickar några år framåt? Här är sex trender som vi kommer att se i framtidens boende.
Dagens uppkopplade livsstil kommer radikalt att förändra våra hem. Det visar en färsk studie av antropologen Katarina Graffman, som gjorts på uppdrag av hustillverkaren Movehome. Movehome driver utvecklingslabbet Movehome Lab, tilllsammans med kända arkitekter, forskare och kreatörer. Syftet är att utveckla och utforska framtidens boende. Nu har de studerat vanliga människor i deras hemmiljö – med hjälp av etnografiska metoder och resultat blev sex trendspaningar om framtidens boende:
1. Vardagsrummet på väg ut När köket blivit hemmets hjärta och mediekonsumtionen förändrats i grunden, minskar behovet av vardagsrummet. Istället för ett stort rum ökar behovet av små, flexibla ytor, där var och en kan hitta sin egen plats för att använda läsplattor, smarta telefoner eller datorer. Den stora TV-soffan konkurreras ut.
2. Gamerkulturen tar plats
Många unga beskriver sig som gamers idag. Ändå saknas en naturlig plats för spelande i många hem. Spelandet kan störa andra, vilket föräldrar i studien berör. Spelandet kan skapa konflikter eftersom de unga vill ha utrymme för sitt intresse i hemmet. Dags för ljudisolerade rum?
3. Dubbelt så många diskmaskiner?
Köket är kanske den mest dynamiska platsen i våra hem som sambandscentral och emotionellt centra. Det har blivit ett naturligt rum för umgänge med familj och vänner, arbete och studier – utöver matlagningen. I studien efterfrågas smartare förvaring och funktionella lösningar som dubbla diskmaskiner och digitala skärmar för receptvisning.
4. Underhållsfritt, tack!
Känslan av frihet är central i ett hem. Studien visar att många efterfrågar en kombination av villans och lägenhetens frihet. I lägenheten slipper vi ansvar för underhåll och det känns lättare att sälja och flytta vidare. Villalivet erbjuder ett friare boende avseende ljudnivåer och umgänge samt tillgång till en trädgård. Framtidens boende bör kombinera människors behov av frihet på flera plan.
5. Översvämmade av prylar
I stort sett alla som intervjuats och observerats i studien klagar över att de har för lite förvaringsmöjligheter. Skåp, garderober och lådor räcker helt enkelt inte till. Det behövs mer flexibla förvaringssystem.
6. Enklare källsortering som funkar
I takt med att kraven på källsortering ökar behöver människor smarta lösningar. Studien visar att det krävs enkla system för att vi ska ändra våra vanor. Enkelhet är en självklarhet för beteendeförändringar.
Det behövs mer flexibla förvaringssystem.
TV-soffan blir ett minne blott. Nu är det köket och andra platser som gäller där vi kan vara uppkopplade mot läsplattor eller mobiltelefonen.
Bra förvaring och olika sittytor för olika typer av aktiviteter. TV:n är inte längre central i vardagsrummet.
Öppet och fritt. Kanske har vi dubbla diskmaskiner och digitala skärmar för receptvisning för en smidigare vardag.
Av: Annika Rådlund Källa: Movehome
Studien är baserad på fältstudier med fyra familjer och djupintervjuer som genomförts med totalt sex familjer, tillsammans med resultat och slutsatser från andra etnografiska studier Inculture genomfört.