Så ser vårt drömboende ut
Nästan fyra av tio svenskar som går i flyttankar hindras av bristande utbud; att de inte hittar något de gillar eller att det som de vill flytta till finns inte på marknaden eller i det område där de vill bo. Men vad står då på svenskarnas önskelista? En lättskött och relativt stor enplansvilla med bra och öppen planlösning, stort kök, uteplats och mycket förvaringsutrymmen är vad de flesta vill ha.
Fastighetsbyråns rapport ”Så vill svenskarna bo” som bygger på en Novusundersökning där 1 611 svenskar fått svara på frågor i om drömboende, flytthinder och synen på nyproduktion, visar att enplansvillor toppar önskelistan och att förvaring är viktig detalj för många.
Det som efterfrågas mest runt om i Sverige är enplansvillor (24%) följt av bostadsrättslägenheter (19%) och flerplansvillor (17%). Även Fastighetsbyråns mäklare uppger att enplansvillor är den bostadsform som är mest eftertraktad (60%).
– Det är inte så kostnadseffektivt att bygga enplansvillor, framför allt inte i attraktiva områden där marken är dyr och man därför gärna bygger på höjden. Vi kan dock se att det är den klart mest eftertraktade bostadstypen, inte minst bland äldre. Det skulle vara intressant att se vad ett större utbud av enplansvillor skulle göra för att få igång flyttkedjor, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån.
Sekelskifte och öppen planlösning nära naturen
70 procent tycker att det är attraktivt med öppen planlösning. För 23 procent av svenskarna spelar inte byggnadsstil någon större roll, men av de som har en preferens så står sekelskifte högt i kurs (22 %) följt av nyproduktion (18 %). Bostaden får gärna också ligga nära en matbutik och kommunikationer och ha naturen runt knuten.
Förvaring en viktig punkt
Bra planlösning, stort kök och balkong eller uteplats har funnits på svenskarnas önskelista under många år. Men nuförtiden verkar ingen kunna få för mycket av bra förvaring som seglar upp bland de saker som svenskarna värdesätter mest vid valet av ny bostad. Framför allt i åldrarna 36-55 år och bland kvinnor. Bra förvaringsutrymme finns med som topp fyra på var fjärde svensks önskelista. För lite förvaring är också det som svenskarna mest av allt vill undvika i sitt nästa boende (48 %).
Lättskött och nyrenoverat
Vid val av ny bostad är det tydligt att svenskarna idag vill ha en lättskött bostad (71 %) och en bostad som är nyrenoverad och i bra skick (65 %). Det är viktigare än att till exempel ha nära till stan eller byggnadsstil.
– En tydlig trend nu är att det är mycket enklare att sälja bostäder i bra skick där köparen i stort sett bara kan flytta in. Dagens tuffare finansierings- och amorteringskrav gör att bostadsköpare har mindre marginaler att röra sig med och således inte har pengar över till renovering, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån.
Överst på önskelistan: Extra övernattningslägenhet
Av olika extra förmåner som sätter guldkant på tillvaron så vill svenskarna helst ha tillgång till en övernattningslägenhet för besökande släkt och vänner (32 %), enklare hantverks- och vaktmästartjänster (26 %), gym (25 %) och städhjälp (20 %). Men det finns också intresse för till exempel en husvärd som kan hjälpa till med enklare vardagsbestyr.
Svenskarnas topp 5 boendeformer:
1. Enplansvilla (24 %)
2. Bostadsrätt (19 %)
3. Flerplansvilla (17 %)
4. Gård (16 %)
5. Hyresrätt (9 %)
Föredragna byggnadsstilar:
1. Sekelskifte (22%)
2. Nyproduktion (18%)
3. Nybyggd bostad* (10 %)
4. Funkis/30-40-tal (5 %)
5. 50-60-tal (4 %)
6. 70-80-tal (3 %)
7. 90-tal (2 %)
*Byggår 2002-2016
I sitt nästa boende vill man helst undvika…
… underhåll och renovering (48 %)
… störande ljud (48 %)
… ont om förvaringsutrymme (48 %)
… grannar nära inpå (38 %)
… för mycket att ta hand om i trädgård (25 %)
… trappor (24 %)
… känsliga grannar (för t. ex ljud/fest) (24 %)
Fastighetsbyråns Mäklarpanel:
Vilken typ av boenden efterfrågas mest i ditt täckningsområde?
Enplansvillor (60 %)
Bostadsrättslägenheter (59 %)
Radhus (34 %)
Bostadsrättshus (25 %)
Flerplansvillor (17 %)
Kedjehus (17 %)
Ägarlägenheter (2 %)
Av: Annika Rådlund Källa: Fastighetsbyrån Foto: Fastighetsbyrån