Så lyckas du med julblommorna

Så lyckas du med julblommorna

Väldoftande hyacinter, stolta amaryllis, julstjärnor och azaleor är alla blommor som är typiska för julen. Men tillhör du dem som tycker att julstjärnan alltid vissnar snabbt och att amaryllisen växter sig lång och sned så att den tippar och att hyacinterna blommar ut för snabbt? Här kommer råden som gör att de håller sig fina hela julen.

Azalean är formstark, rikblommande och de mörka glansiga bladen ger ett ädelt intryck. Dessutom är azalean en utmärkt luftfuktare som ger hälsosammare inomhusluft. Nya odlingsmetoder gör den dessutom lätt att lyckas med. Trädgårdsmästare Maria Lundgren på Arvidssons i Fjärås har odlat azaleor under många år och hon delar med sig av sina bästa skötsel- och inredningstips.

-Det allra bästa för azalean är att ge den lite vatten varje dag, då trivs den och blommar länge. Jag tycker att det enklaste är att hälla ca 1-1,5 dl vatten i botten på ytterkrukan varje dag. Kontrollera att azalean inte står i vatten eller är våt före vattning. Vänta sedan en dag innan du vattnar igen, tipsar Maria.

Förr i tiden gavs rådet att azaleor skulle sänkas ner i vatten helt och hållet ett par gånger i veckan. Det avråder Maria bestämt ifrån.
- Nya odlingsmetoder med moderna torvjordar och plastkrukor har gjort att azalean numera inte alls mår bra av att sänkas ner i vatten. Det blir för blött och för lite syre till rötterna, så undvik det! Att vattna i ytterkrukan eller på fatet är mycket bättre för växten. Näringslösning behövs inte heller under blomningen, eftersom azaleorna redan har all näring de behöver i knopparna, förklarar Maria.

Placering: Azaleor fungerar både en bit in i rummet och direkt vid ett fönster. En knoppig azalea kräver lite mer ljus för att börja blomma och placeras med fördel i ett fönster eller under en växtlampa. Det finns många sätt att använda azaleor inomhus. Att rada upp några exemplar på fönsterbrädan är elegant liksom att placera dem på ett sidebord eller som centerpiece på julbordet. Maria tycker även att azalean är utmärkt att använda till dukningar.

Amaryllis Foto: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Amaryllis är en klassisk advent-och julblomma, den skapar stämning samtidigt som den är enkel att lyckas med. 

Skötsel
Vattna amaryllis sparsamt för att få bäst resultat. Löken tycker inte om att bli blöt så det bästa är att vattna på fatet eller i krukkanten. Jorden kan gärna torka upp mellan vattningarna. Tillsätt inte näring eftersom löken är laddad med allt som behövs för blomningen.

Amaryllisen vill gärna stå ljust, annars är risken att stänglarna blir långa och rangliga. Ju varmare amaryllisen står desto snabbare går det att driva den i blom. Vill du påskynda blomningen är därför en varm plats att föredra, medan en svalare placering gör att knopparna och blommorna håller längre.

Hyacinter Foto: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Hyacinter doftar olika starkt, de vita sorterna doftar minst.
Placering
Hyacinter kan stå i fönstret såväl som en bit in i rummet, de ska stå ljust, men inte i full sol.
Skötsel
Hyacint i kruka bör vattnas sparsamt men regelbundet så att inte jorden torkar ut. För att öka hållbarheten bör den placeras svalt nattetid. Långa blomstjälkar kan stöttas upp med en blompinne.

Julstjärnor Foto: Blomsterfrämjandet/Stars for Europe

Julstjärnor
Floristen Karl Fredrik menar att de flesta julstjärnor faktiskt inte är så känsliga som många tror. I alla fall inte de stjärnor som håller hög kvalitet och är odlade under bra förutsättningar. Det viktigaste är vattningen, ingen julstjärna gillar vare sig att stå med alltför blöta fötter eller att torka ut.

-Det enklaste sätter och som jag själv alltid gör, är att doppa julstjärnan snabbt ett par sekunder i ljummet vatten, 1-2 gånger per vecka beroende på hur varmt det är inomhus. Jordklumpen ska inte bli genomvåt, bara snabbt ner och sedan upp igen, förklarar Karl Fredrik.

Placering En julstjärna som placeras för mörkt trivs dåligt. Istället vill den stå ljust och i normal rumstemperatur. Söder-, väster- och österfönster fungerar utmärkt. Den ideala temperaturen är plus 20 grader. Ska julstjärnan placeras långt in i rummet kan det vara bra att ge lite extra ljus från en växtlampa.
Julstjärnor tycker inte om när det drar kallt. Trivs inte din julstjärna trots att den står ljust och får lagom mycket vatten kan du prova att flytta den till en mer skyddad och dragfri plats. Julstjärnan klarar att stå nära värmekällor som element.

 

 

 

Av: Annika Rådlund Källa och foto: Blomsterfrämjandet

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla