Så planerar du poolbygget
Oavsett om du ska bygga en klassisk markpool för lek och motion, ett spabad eller en swimminigpool med solterass finns det en del saker att tänka på innan bygget drar igång.
En pool i trädgården är en dröm för många och om du står i startgroparna för att förverkliga din trädgårdsdröm så planera noga innan så att det blir både praktiskt, bekvämt och snyggt.
Oftast behövs inget bygglov för pool såvida
avståndet till tomtgränsen inte är under 4,5 meter. Men
om du bor inom ett stadsplanerat område behövs oftast
marklov. Kontakta din kommun, kravet varierar från kommun
till kommun och priset på eventuellt bygglov också.
Läget
Läget går inte att ändra i efterhand. Tänk efter innan vad poolen ska användas till, är det hopp och lek behövs stora öppna ytor omkring den. För en mer avkopplande miljö kan en omonad yta för relaxmöbler vara viktigare. Se till att både sittytorna och poolen hamnar i det sol- eller skuggläge du önskar. Om poolen ska avnjutas mestadels kvällstid är det trevligt om vattenytan syns både infrån huset och uteplatsen.
Placering
Var poolen placeras styrs av markförhållanden och husets byggnadstyp. Vanligast är att man bygger poolen i anslutning till huset, då är det lätt att hämta saker och hålla uppsikt och kontakt med dem som badar.
Ett extra uterum
Tänk på poolområdet som ett extra rum, som inne fast ute. Avgränsa mot övriga delar av trädgården och inred med enhetliga möbler och passande växter. Här har rumskänsla skapats med ett poolräcke i aluminium från Räckesbutiken.
Skönt utan insyn
En viktig detalj i poolmiljön är insynsskydd och vindskydd. Det första skyddar mot nyfikna blickar men även så att grannarna slipper störas. Foto: Poolkungen
Golvet
Runt poolen lägger man vanligtvis trätrall eller sentgolv. Trätrall är mjukare att gå på men kräver årligt undehåll. Stenmaterial är hårdare men mer lättskött, det går också att blanda de olika materialen. Det finns även konstmaterial, men gräsmatta bör undvikas då man inte vill ha ned onödig smuts i poolen. Foto: Hus och Hemma
Tak
Ett tak bestående av ett parasoll eller segelduk ger förutom skugga även skydd mot regn och kräver inget bygglov. Störra byggnationer som poolhus kan kräva bygglov. Bygger du närmare grannen än 4,5 meter behöver du deras tillstånd.
Säkerhet
Ett poolöverdrag eller skjutbart pooltak ger god säkerhet. Har poolen oregelbunden form, eller om du vill kunna ta spontandopp kan en inhägnad vara ett bra alternativ. Sätt inhägnaden en bit från poolen och gör fint med gröna växter. På bilden ett pooltak från Gullberg & Jansson.
Olika modeller
Det finns många olika storlekar, former och material på pooler. Det finns även små pooltunnor för installering i terass, kan användas som ett komplement till en större pool eller som solitär. På bilden Vedpool Triangular från Modulpool.
Praktiskt
Undvik stora träd precis i närheten av poolen. Rötterna kan skadas vid poolbygget och göra trädet svagt för stormar, pilträdets rötter kan till exempel tränga in i vattenledningarna och stora rötter kan ge problem när de växter in mot poolstommen, dessutom vill man inte ha löv och barr i poolen.
Av: Annika Rådlund Foto: Poolkungen, Hus&hem, Modulpool, Räckesbutiken och Gullberg& Jansson.
Foto i toppen: Nordiska kvalitetspooler och Folkpool
Tips från trädgårdsdesigner Helena Åhlund