Så undviker du fuktskador i fastigheten
Den vanligaste skadan i bostäder är vattenskador, varje år uppstår hela 100 000 fuktskador. Det är främst i badrum och kök som vattenläckage uppstår, men även genom taket. En vattenskada kan både bli dyr och jobbig, men det finns en hel åtgärder som minskar risken.
Golvbrunnar och tätskikt är den vanligaste orsaken till läckage i badrum, i kök beror flest skador på läckande rör och diskmaskiner. Fuktskadorna upptäcks vanligen för sent med dyrare reparationer som följd. Under tiden kan boende få hälsoproblem, allergier samt andra symptom, vilket kan bli både kostsamt och besvärligt.
Transparent droppskydd som placeras under kyl, frys och diskmaskin för att upptäcka och skydda golvet mot eventuell droppläckage. Foto: Jem & Fix
5 tips för färre vattenskador:
Droppskydd under diskmaskin, kyl och frys är att rekommendera. Med ett droppskydd rinner vatten ut och skadan kan upptäckas snabbare.
Strukturerat underhållsarbete av både avloppsrör och vattenledningar.
Läckage vid golvbrunnar och slitna tätskikt utgör en tredjedel av alla vattenskador i badrum. Detta beror ofta på att den tekniska livslängden har passerats och att underhållsåtgärder behövs.
När en vattenskada väl är framme är det viktigt att agera snabbt och på rätt sätt. Genom att installera ett vattenlarm i fastigheten varnas du när skadan uppstår samt att vattentillförseln helt stängs av. Glöm inte att anmäl skadan direkt till ett försäkringsbolag och uppge skadans omfattning och orsak.
Genom att regelbundet besiktiga föreningens bostäder (om du bor i bostadrätt) går det att både upptäcka och förebygga en stor del av de riskfaktorer som riskerar att orsaka en vattenskada.
Ett vattenlarm som monteras under diskbänksskåpet larmar vid läckage. Med en bänkskåpsinsat blir tätt i diskbänkskåpet. Foto: Vattenlarm.se
Av: Annika Rådlund Källa: Alla Brf
Foto: Jem & Fix, Vattenlarm.se och Getty Images