Säkra ditt hem inför semestern
Om du ska resa bort i sommar så är bästa tipset för att undvika inbrott att själv tänka som en inbrottstjuv. Här är en checklista på hur du bäst säkrar ditt hem inför semestern.
- Gå ett varv runt huset och försök tänka som en inbrottstjuv. Vilken dörr eller fönster är enklast att forcera? Var kan du ta dig in i bostaden med minst risk att bli upptäckt? Finns det verktyg eller en stege i närheten av bostaden som kan hjälpa dig att ta dig in? Det är några enkla frågor som hjälper dig att säkerhetsbesiktiga ditt hem inför semestern, säger Christer Wiberg, produktmarknadschef på lås- och säkerhetsföretaget Dorma.
Enligt statistik från Brottförebyggande rådet anmäldes 40.562 bostadsinbrott under 2010. I en nyligen genomförd undersökning, gjord på initiativ av Dorma, intervjuades 600 villa- och lägenhetsägare i åldrarna 25-70 år om sin inställning till trygghet och säkerhet. De tillfrågade fick bland annat lista faktorer för att undvika inbrott i hemmet. Högst på listan hamnade bra och godkända lås följt av uppmärksamma grannar, larm och belysning runt huset.
Säkerhetsföretaget Verysure menar också att goda grannar och grannsamverkan är viktigt och det finns undersökningar som visar att grannsamverkan kan minska brottsligheten med i genomsnitt 26 procent och att larmade hus löper 80 procent mindre risk att drabbas.
- Ett bra inbrottsskydd är fortfarande den vanligaste anledningen till att skaffa larm, men att larmet har funktioner som du har nytta av, inte bara under semesterresan är också viktigt att tänka på, säger Niklas Clements som är fälttekniker på Verisure. Larmen kan även ställas in så de kan styra elektriska apparater i huset och larma vid bland annat brand.
Inför den stundande semestern har Dorma satt ihop en checklista över några av hemmets svagaste punkter:
- Entrédörren är ofta det första en besökare lägger märke till. För tjuven är ytterdörrens inbrottsskydd ofta en indikation om hur huset i övrigt är skyddat. Ha gärna utomhusbelysning samt en lampa inomhus på timer. Ett upplyst hem är mindre attraktivt för inbrottstjuven.
- Många familjer har en extranyckel gömd i trädgården. Ha inte det. Tjuven vet ofta var han/hon ska leta.
- Altandörren är en svag punkt eftersom den ofta ligger skyddad på baksidan av huset. Tänk också på att det går att bryta upp en dörr i bakkant, alltså på gångjärnssidan. Om gångjärnen är slitna bör dessa bytas.
- Fönster är ofta lätta att öppna om de saknar lås. Tjuvarna vet om det och undviker att angripa fönster som är ordentligt låsskyddade.
- Undvik att skylta med värdefulla saker i hemmet. Lämna inte laptop, telefon eller smycken så att de syns genom fönstren.
- Kontrollera förråd och garage. Dyrbara maskiner, verktyg och trädgårdsutrustning förvaras ofta på ställen med dåliga eller obefintliga lås. Dessutom kan en del av dessa saker vara ett hjälpmedel för inbrottstjuven.
- Rensa i trädgården för att undvika att buskar och träd ger välkommet skydd för tjuven.
- Be någon klippa gräsmattan om du är borta en längre tid.
- Lås fast stegen. Med en stege på tomten blir fönster placerade på övervåningen lättåtkomliga.
- Brevlådan kan även avslöja om du är bortrest och huset är tomt. Ställ om tidning och post, eller be en vän eller granne tömma lådan åt dig.
- Det finns mycket som grannar och bekanta kan hjälpa till med för att få huset att se mer bebott ut; exempelvis vattna blommor och hänga ut tvätt.
Det går att bryta upp en dörr på gångjärnssidan. Om gångjärnen på altandörren är slitna bör dessa bytas.
Av: Annika Rådlund Källa: Dorma och Verysure Foto: Dorma