Säkra köket mot brand- och vattenskador
Köket är hemmets hjärta brukar det sägas och det är där som många spenderar mycket tid. Ett bra kök bör vara både funktionellt och säkert, framförallt är det två element som man bör ta hänsyn till och det är både eld och vatten.
Få känner tilll att köksspisar är den vanligaste brandorsaken i svenska bostäder. Det visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Brandskyddsföreningen.
– Undersökningen visar att alltför få svenskar känner till riskerna med spisbränder. Glömda köksspisar är den vanligaste brandorsaken hemma hos folk och tyvärr är det en ökande trend, säger Cecilia Uneram, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.
De flesta tror att det är levande ljus som är den vanligaste brandorsaken men spisen är den i särklass vanligaste kända brandorsaken i hemmet och ftast beror det på att man glömt stänga av spisen vid matlagning. Det resulterar främst i torrkokning eller överhettning av olja som sedan leder till brand.
– De flesta av oss har glömt spisen på någon gång. Därför rekommenderar Brandskyddsföreningen alla att skaffa en spisvakt. Lite förenklat är det en apparat som stänger av spisen innan det börjar brinna, säger Cecilia Uneram.
– Spisvakt, brandvarnare, brandfilt och pulversläckare är exempel på utrustning som bör finnas i hemmet för att förhindra spisbrand. Men det mest grundläggande tipset är att aldrig lämna något kokande på spisen när du går ut från köket, säger Erik Arvidsson som arbetar som skadeförebyggare på Folksam.
En brand kan förstås vara en väldigt ödesdigert om den inte stoppas i tid. Även vattenläckage kan orsaka stora problem om de inte upptäcks, framförallt kan det vara ekonomiskt kännbart.
Vattenskador i kök ett allt vanligare problem
De moderna köken har oftast fler vattenanslutna utrustningar och därmed ökar även risken för vattenskador. Ofta kan det handla om ett litet läckage under lång tid som inte upptäcks innan skadan redan är gjord.
Använd därför diskbänksinsats i köket, kopplingar på vattenrör och skarvar på avloppsrör, samt underlägg till kyl, frys och diskmaskin och med vattenlås kan man enkelt stänga av vattnet när man lämnar hemmet och det kan också larma vid smygande läckage.
Kontrollera din diskmaskin regelbundet så att alla vatten- och avloppsanslutningar är täta eftersom slangar har en begränsad livslängd, enklast är att känna efter med handen. Om du stänger av vattnet när maskinen inte används så slits slangarna mindre och risken för vattenskador minskar och ha bara diskmaskinen igång när någon är hemma.
Ett vattenlarm varnar med högljudd signal vid vattenläckor. Illustration: Clas Ohlson
Säkra köket för vattenskador:
- Installera ett vattenlarm på dolda ytor (eller en Läckagebrytare)
- Lägg läckageskydd under kyl, frys och diskmaskin.
- Skydda botten i köksskåp med vattenanslutningar (till exempel under diskbänken).
Av: Annika Rådlund Foto: Getty Images
Källa: Brandskyddsföreningen, Folksam, If, Länsförsäkringar och Tollco