Skötselråd för ditt badrum
Du kan förlänga ditt badrums livslängd betydligt genom att rengöra och underhålla det på ett bra sätt.
Sanitetsporslin
WC-stolar, bidéer och tvättställ är normalt sett tillverkade i porslin med en glaserad yta. Det gör att ytan är både hård och stark och dessutom lätt att hålla ren. Tvätta ytan med vatten och ett vanligt allrengöringsmedel. Använd inte redskap som innehåller hårda slipmedel som t ex stålull eller grön fibersvamp. Starka syror som saltsyra och svavelsyra, eller starka alkalier som kaustiksoda får inte användas eftersom de kan förstöra ytan.
Om vattnet där du bor är hårt, dvs. innehåller mycket kalk bildas gärna kalkavlagringar i WC-stol och tvättställ. För att undvika detta skall du en gång i veckan spruta ett surt reagerande medel som citronsyra eller ättiksyra i spädning 1:5 på aktuella ytor. Du kan också använda de avkalkningsmedel som finns på marknaden. Låt medlet verka i 10 ? 15 minuter varefter du borstar ytan med en kraftig borste. Skulle det ha bildats ett kraftigare kalklager krävs kraftigare rengöringsmedel, t ex fosforsyra i spädning 1:3 eller ättiksyra i spädning 1:2.
Rostbeläggningar kan tas bort med oxalsyra.
Har det bildats en gul- eller brunaktig beläggning i toalettstolen i höjd med vattenytan kan du ta bort denna genom att slå i cirka 5 liter 50-gradigt vatten vari du slår i ett par matskedar maskindiskmedel. Låt detta stå i minst 15 minuter varefter du borstar rent med toalettborsten.
Badkar och duschkar - emaljerade
Den emaljerade ytan är lätt att hålla ren. Tvätta den med allrengöringsmedel som inte innehåller någon syra. Tvålrester och smuts tar du bort med en mjuk borste eller svamp.
Normalt sett skall man inte använda avkalkningsmedel på emaljerade ytor, men har det bildats kalkavlagringar efter t ex en droppande kran kan du använda citronsyra. Tänk på att inte låta den verka för länge, och tvätta av noga efteråt. Använd aldrig redskap med hårda slipmedel som t ex stålull eller grön fibersvamp. Tänk också på att starka syror som saltsyra och svavelsyra liksom starka alkalier som kaustiksoda kan skada emaljytan.
Använder du badkaret för klädtvätt bör du vara försiktig med blötläggning under lång tid eftersom vissa tvättmedel kan innehålla aggressiva ämnen som kan skada emaljen. Samma sak gäller vid fotoframkallning, textilfärgning och hårfärgning.
Badkar och duschkar - Akryl (plast)
För badkar och duschkar i akryl gäller i stort samma rengöringstips som för emaljerade produkter. När det gäller plast bör du, förutom starka syror och alkalier, också undvika att använda vanliga fönsterputsmedel eftersom dessa kan innehålla sprit som kan skada ytan.
Skulle ytan ha blivit matt kan lystern återskapas genom att polera med vanlig bilpolish. Ta lite bilpolish på en mjuk trasa och polera tills ytan blir blank igen.
Ifö Solid duschvägg SVP
Duschkabiner och duschväggar
Många duschkabiner och duschväggar innehåller ett antal olika material som anodiserade eller lackerade aluminiumprofiler, väggar och dörrar av styren eller härdat glas och duschkar i emaljerat stål.
Du ökar enkelt livslängden på duschkabinen eller duschväggen genom att rengöra den ofta. Använd ett vanligt allrengöringsmedel och en mjuk trasa eller svamp. Undvik att använda stålull eller grön ?bersvamp och var försiktig med saltsyra, svavelsyra och kaustiksoda. Lösningsmedel som aceton, förtunningsmedel eller trikloretylen är också skadligt vid rengöring.
Skrapa av duschväggarna och golvet med den medföljande gummiskrapan varje gång du duschat så håller du rent och fräscht. På så sätt kan du undvika onödiga kalkavlagringar. Det är också viktigt att rummet har god ventilation. Använd t.ex. en badrums?äkt för att förhindra att det bildas kondens och mögelsvamp.
Badrumsmöbler
Badrumsmöbler ska vara tillverkade i sådana material och på ett sådant sätt att de mycket väl klarar den fuktiga miljön i ett badrum. Du bör dock undvika att utsätta dem direkt för sprutande vatten. Enklast rengör du möblerna med en fuktig trasa eventuellt med ett vanligt rengöringsmedel. Undvik att använda möbelpolish, ammoniak eller andra starka lösningsmedel på ytorna. Använd heller inte rengöringsmedel med slipmedel i. Skulle du spilla t ex aceton eller nagellacksborttagare på en möbel skall du så snabbt som möjligt torka av ytan.