Stort steg att bygga trappa
Räcken av rostfritt stål eller glas och stommar av ek. Så ser trapp-trenderna ut om man ser till materialen. Men lika viktigt är det att trappan är funktionell och är bekväm och säker att gå i.
Vissa ser bara trappan som ett hjälpmedel att förflytta sig mellan våningarna medan andra menar att den är husets viktigaste "inredningsdetalj". Att trappan har sin egen plats på HusExpo i Sköndal i Stockholm är ett bevis på att den är en viktig detalj i huset. Villasnickerier visar ett stort utbud av trappor i olika modeller och material, men främst från Skellefteå Snickericentral och Albini & Fontanot.
Det viktigaste är att trappan är funktionell. Det är många gånger man ska gå de där stegen upp och ner. Men trappan ska också vara estetiskt tilltalande. Eftersom trappan ofta ligger på en central plats i huset och syns från många håll bör den smälta in i den övriga inredningen och matcha golv, väggar och möbler.
Stål och glas populärt
Ser man till trenderna är räcken med ståldetaljer populärt. Vertikala stänger i rostfritt eller borstat stål säljer bra, men vill man sticka ut lite mer finns exempelvis stålvajrar som ett alternativ. Räcken med glasväggar blir allt mer efterfrågat, både i hemmet och i kontorsmiljö.
Ek är fortfarande ett gångbart träslag, men även ask är inne.
Olssons Allmoge i Färila, Hälsingland tillverkar måttbeställda trappor utifrån ett tiotal grundmodeller. Jan och Tord Olsson märker att det är ek och ståldetaljer som är populära.
- Av våra trappor följer 50 procent trenden. Just nu är det trappor med eksteg, vitmålade sidostycken eller detaljer samt att de ofta är kompletterade med stålräcken. Ljusa trappor säljer också bra, säger Jan Olsson på Olssons Allmoge. Det som säljer dåligt nu är trappor av bok och samt trappor med svarvade räcken.
I valet av modell är man ofta begränsad. Det är utrymmet som får avgöra om det ska bli en rak trappa, L-, eller U-trappa eller en spiraltrappa. L-trappan, som smyger upp längs ett hörn, är vanligast. U-trappan, som svänger 180 grader och ofta har ett vilplan, kräver mer utrymme, liksom spiraltrappan.
Säkerheten viktig
Något annat man bör tänka igenom är hur ytan under trappan ska användas. Vill man förvara kläder eller gömma en centraldammsugare där bygger man lämpligast in utrymmet under trappan. Stegen bör då vara täta. Täta steg är också att föredra om man ska inreda en arbetshörna under trappan. Täta steg förhindrar att damm, leksaker och andra prylar ramlar ner på datorn. Nackdelen med täta steg, jämfört med öppna, är att det blir mörkare och att man inte får samma öppna, ljusa planlösning.
Idag är öppna trappor vanligare än stängda.
Sist men inte minst bör man tänka på säkerheten. Det får inte finnas någon risk att ett barn ramlar igenom ett trappräcke eller mellan trappstegen. Här finns normer som tillverkarna måste följa. Vill man minimera halkrisken i trappan kan man klä stegen med ett mata eller en nålfilt. Oljad yta är något kärvare än lackad, men å andra sidan är oljat trä mer svårstädat.
FAKTA:
Modeller:
- Rak trappa
- L-trappa (Har två löp)
-U-trappa (Har tre löp)
- Spiraltrappa (Bra för höga höjder eftersom den kan svänga flera varv)
Standardmått:
Bredd på trappsteg: 90-110 cm.
Höjd på trappsteg: 18-19 cm.
Stegdjup: 25 cm.
Text: Susanne Mattsson & Natalie Häll.
Foto: SSC Skellefteå Snickericentral
Vi renoverade trappen!
|
Trappa före och efter renovering. |