Tips inför köp av boende i Spanien
Många drömmer om ett hem i Spanien, det varma klimatet och smidiga flygförbindelser är ett par av skälen. men hur går man till väga, hur ser prisläget ut nu och vad ska man satsa på?
Det genomsnittliga priset på bostadsmarknaden i Spanien minskat med 0,3% under 2014 enligt Spaniens Utvecklingsdepartement. Prognoserna för i år är att priserna på den spanska fastighetsmarknaden kommer vara stabila. En stabilitet som formats av ökade bostadsköp från utländska privatpersoner.
Enligt den senaste rapporten från Registreringsdepartementet i Spanien, har antalet husköp av utländska privata investerare nått sin historiska höjd vid slutet av förra året. Denna markanta ökning började redan för fem år sedan och den kontinuerliga tillväxten leder till en ”come back” och stärkt förtroende för den spanska fastighetsmarknaden. Generellt är de flesta av de utländska investerarna turister som tillbringat semester i Spanien, och efter att ha upptäckt landet, beslutit sig för att köpa ett semesterboende i värmen.
Enligt uppgifter från det spanska Registreringsdepartementet står Sverige för 5,83% procent av husköpen i Spanien. Måns Persson som har köpt en lägenhet tillsammans med sin fru på Mallorca säger att han är nöjd med sitt andra hem.
– Vi åker ner i april och hem till midsommar och sen åker vi tillbaka igen och stannar till oktober. Vi är här ungefär 15 veckor per år. Vi skulle gärna stanna längre men vi har vårt sociala liv i Sverige också, säger han och ler.
Både han och hans fru är pensionärer och de planerar sina resor i tid för att få så billiga flygresor som möjligt och de tar med sig hunden på resorna så de väljer ett flygbolag där den får åka med i kabinen.
– Vi var hotellgäster en massa år och vi åkte på en till två resor per år. Men det är skönt att ha något eget. Vi köpte nytt och möblerat för vi ville att allt skulle vara klart, inte börja med att byta rör och tak och så vidare. Annars kan man här på Mallorca ofta köpa hus som är som ett tomt skal utan toalett och så vidare, men vi ville göra det enkelt för oss.
Han förklarar att om man väljer ett boende bland bergen så får man mycket regn och väljer man ett på kusten så får man sol. De valde att bosätta sig på östra sidan av ön där bland annat TM Real Estate Group har byggt flera bostadsområden.
Måns Persson och hans fru köpte ett hus med flera sovrum eftersom de har många vänner som vill hälsa på då de vistas i Spanien.
Björn Månsson som arbetar med försäljning av bostäder för TM Estate Group i Spanien har sett att många väljer just nybyggnation för att det är enklare och för att många kanske inte kan vara på plats själva under en renovering och då kanske det inte blir som man har tänkt sig.
–Vi erbjuder möjligheten att sätta en egen personlig prägel på lägenheten genom att välja färg och material på golv, väggar, kakel, garderober och köksinredning. I priset ingår också en parkeringsplats och TM sköter hela processen med att installera vatten och elektricitet från första dagen.
Han förklarar att många köper hus och lägenheter redan innan de är färdigbyggda.
–Då får de bättre pris och kan påverka mer. En del kanske vill ha två sovrum istället för tre eller större kök och vardagsrum och så vidare, då går det att ändra om man vill det.
Han bor själv i Spanien sedan många år tillbaka och han menar att många svenskar vill bo där på grund av klimatet.
–Vi har årstidsväxlingar här också men det är mycket mildare vintrar och förstås varmare somrar med mycket sol.
Björn Månssons bästa tips vid köp:
• Läget, läget, läget! Då menar jag inte havsvy utan att man ska trivas. Inne i Palma spelar det ingen roll om man har en 300 kvadratmeter stor lyxlägenhet om man inte trivs i en stad.
• Åk runt, titta på områden inte på hus. Det är lätt att bli förförd när man ser ett visningshus och man kanske besöker bästa restaurangen och besöker området när det är lugnt (på morgonen till exempel). Nästa gång man kommer kanske det är lågsäsong och restaurangen är stängd... Så det är viktigt att se området vid olika säsonger och olika tider på dygnet.
• Sen ska man inte tänka sig att man blir lurad, jag känner ingen svensk mäklare som vill lura någon utan alla vill att köparen ska hitta sitt drömboende.
• Ha lånet i Sverige och ha lånet i egen valuta.
• Det är en del pappersarbete men den tjänsten finns att köpa via mäklaren eller konsulatet så det går ganska fort.
• Extra utgifter måste man räkna med i bland annat skatter. Ett hus för 100 000 euro får man räkna med att betala 120 000 kr för. Ännu ett exempel: Om Skatteverket säger att den är värd 300 000 och du köper den för 200 000 då anser de att du måste betala restskatt på de 100 000. På ett nytt hus ligger momsen på 10 % och om man köper begagnat så ligger överföringsskatten på cirka 10 %, beroende på region.
• Ha en advokat eller annan representant om man inte kan språket, speciellt om man köper i andra hand.
• Läs det finstilta, där det står vad som händer vid en försening på grund av tekniska detaljer, att de kan göra det utan ersättning. För annars kan man till exempel missa hela sommaren om bygget blir fyra månader försenat.
Pool eller inte pool? En del nybyggda bostadsområden har även ett klubbhus med pool som de boende får nyttja.
54 % av de som deltog i TM Real Estate Groups studie planerar att njuta av deras semesterboende i hela 2 till 3 månader om året och så många som 22 % vistas i sitt semesterboende mellan 4 till 6 månader om året.
Vid nybyggnation kan man innan bygget är klart påverka storleken på rummen och antal rum. Kanske vill man ha ett större kök och färre sovrum? Det finns också möjlighet att få det möblerat och utrustat.
Läget är viktigt. Är det lugnt eller hålligång? Är butikerna och restaurangerna öppna under lågsäsong? Besök området under olika årstider.
Text: Annika Rådlund Foto: Annika Rådlund och TM Real Estate Group