Tips till dig som ska flytta hemifrån
Hösten är här och många unga står inför sin första flytt. Känslan av att få ett eget boende är underbar samtidigt som ett hyreskontrakt i handen även innebär ett stort ansvar. Det är viktigt att vara medveten om vilka avtal som ofta måste slutas i samband med sitt nya boende och vikten av ägna lite tid åt sin nya ekonomi. Här tipsar Sharon Lavie
som är familjeekonom på Ikano Bank om
sex viktiga och bra tips till dig som flyttar hemifrån.
Den roligaste delen brukar vara att inreda den nya lyan. Vad du kan ta med dig hemifrån? Vad behöver du? Gör en lista med saker du behöver (byrå till hallen, gardiner till köket, skrivbord eller annat). Hör med familj och vänner om de har något av de du söker som de kanske inte behöver längre. Ett annat tips är att handla på second hand, där du kan hitta allt från möbler till blomkrukor. Den lya lyan kan kännas ombonad och välkomnande utan att den är utrustad med senaste tekniken eller inredd med nya möbler. De flesta hushåll tar lång tid på sig tills allt känns komplett och det är nog mycket där charmen med det första boendet ligger.
Det finns dock några andra saker som inte får glömmas bort - som ger dig den bästa starten i ditt nya hem.
1. Hyresavtalet – Det är inte lätt att få ett eget hyresavtal i lite större städer. Var rädd om det! Att ha ett skriftligt kontrakt på ditt boende är viktigt. Är ni flera som bor i bostaden ska alla stå med i kontraktet. De personer som står på kontraktet är de som har betalningsansvar. Det betyder att ni gemensamt är ansvariga för att hyran blir betald. Det betyder att om någon inte betalar måste övriga som bor i lägenheten betala för den personen också. Betalar du för sent kan du både bli av med hyresavtalet och få en betalningsanmärkning . Att betala via autogiro kan vara ett utmärkt alternativ, så du inte missar din absolut viktigaste räkning.
2. Elavtalet – Fråga hyresvärden om el ingår i din hyra. Om det inte gör det kan du behöva teckna ett eget avtal med elnätleverantören och elhandelsföretaget. Elnätleverantören äger ledningarna som leder elen till din lägenhet och elhandelsföretaget köper och säljer själva elen. Du kan därför bara välja vilken elhandelsföretag du vill köpa din el från. Det finns många elhandelsföretag och du kan välja vilket som ger dig bäst erbjudande på Elpriskollen. Elräkning är viktig att sköta eftersom elföretagen kan stänga av din el om du inte betalar den i tid.
3. Hemförsäkring – För cirka en hundralapp i månaden kan du få en hemförsäkring, vilket rekomenderas. Oavsett hur du bor eller om lägenheten är liten eller stor så kan en hemförsäkring ge dig ersättning för dina saker om de blir stulna eller skadas i en brand- eller vattenskada. Dessutom innehåller alla hemförsäkringar bland annat ett reseskydd, ett rättsskydd och ett ansvarsskydd (skadeståndsskydd). Du kan jämföra hemförsäkringar på Konsumenternas Försäkringsbyrås webbplats.
Hamna inte i lyxfällan och köp allt nytt på en gång. Återvinn gamla möbler och köp några nya kuddar istället. Med tiden kan du byta ut det som du vill ändra på.
4. Budgeten - Det är skönt att ha kontroll över ekonomin och se vad pengarna räcker till med lite planering. Du kanske är den som vill ha råd med ett gymkort? Eller så är det viktigt att kunna gå på bio? Genom att dra ned på sådant som inte är så viktigt för dig, kan du få loss pengar till att göra det du tycker är roligt.
Att förutse alla kostnader för ett hushåll kan vara ganska svårt när man precis har flyttat hemifrån. Det är lätt att glömma att även toapapper, tvättmedel och disktrasor kostar pengar. Därför är det ganska vanligt att de första månaderna känns lite skakiga ekonomiskt.
Konsumentverket har gjort en beräkning på deras hemsida (med hushållsutgifter som tidningar, örontopps och glödlampor finns medräknade). Det går även att göra en Budgetkalkyl där. Små utgifter som du kanske inte tänker på kan egentligen gå till något mycket roligare. Visste du att du kan spara in hela 2600kr per år, genom att skippa en fika för 50 kr varje vecka? Det kanske räcker till ett gymkort istället. Skippar du ett paket cigaretter per dag så har du sparat ihop till en lyxig solsemester för 19 345 kr!
Så se budgeten som ett avtal med dig själv. Ge dig möjligheten att faktiskt kunna göra det du vill istället för att pengarna aldrig ska räcka till.
5. Tele, TV- och bredbandsabonnemang – I hyreslägenheter kan det redan ingå tv och bredband i hyran. Om det inte gör det, kontakta hyresvärden och se om de redan finns ett avtal med någon operatör som du kan ansluta dig till. Ibland kan det vara billigare än att teckna ett avtal med en helt ny operatör, om det ens är möjligt. När det gäller mobiltelefoni så kanske du redan har ett tecknat avtal när du flyttar hemifrån. Nu när du ska betala din räkningar själv, kan de vara värt besväret att se över om abonnemanget du har verkligen är prisvärt och passar din behov. Prissättningen idag är något komplicerad men de flesta operatörer erbjuder paket där en viss mängd samtal, SMS och surf ingår. Kanske surfar du mest på Wifi och därför kan skala ner på surfmängden? Det finns hundralappar att spara in.
Tänk på att de flesta abonnemang har bindningstid. Bryter du avtalet innan bindningstiden har gått ut får du betala för återstående tiden. Har du tecknat ett nytt abonnemang så kan du få betala både för det nya och det gamla. Är du osäker på om din bindningstid har gått ut? Kontakta din operatör och passa även på att fråga om uppsägningstiden. I många avtal står det att det måste gå en viss tid från det att man säger upp avtalet tills det är avslutat – det kallas uppsägningstid. För mer hjälp om abonnemang och annat som kan vara bra att tänka kring Tele, Tv – och bredbandsabonnemang, kan du alltid kontakta Telekområdgivarna. De ger gratis råd både innan du skriver avtal och i det fall du skulle vara missnöjd med din operatör och behöver hjälp med det.
6. A-kassa – Om du jobbar, kan det vara en god idé att ansluta sig till a-kassan. Det har inget med just lägenheten att göra direkt, men indirekt kan det påverka ditt liv och ditt boende. Genom att gå med i a-kassan så ser du till att du har kvar upp till 80 % av din tidigare lön, om du blir arbetslös. I många fall kan det innebära att du har råd att bo kvar i din lägenhet tills du får ett nytt jobb.
Av: Annika Rådlund Källa: Ikano Bank
Foto: Annika Rådlund