Undvik olyckor under hemmafixet

Undvik olyckor under hemmafixet

Sommaren är en årstid då många passar på att ta fram sina verktyg för att fixa hemma. Skanskas SIFO-undersökning Säkerhetsbarometern visar att arton procent oroar sig för skador i samband med renoveringen, samma undersökning visar också att två av tio någon gång skadat sig i samband med hemmafixet.

Det renoveringsarbete som toppar listan över de mest riskfyllda hemmafixen i sommar är att lägga om taket. Att utföra mindre elarbeten rankas som det näst mest riskfyllda arbetet följt av att klippa och såga buskar. Att sätta upp takbelysning är heller inte något som anses vara en säker sak att syssla med på egen hand.

– Man har respekt för arbete på hög höjd, vilket jag tycker är helt i sin ordning. Takläggning kräver både förberedelse och kunskap för att det ska bli rätt utfört och för man inte ska behöva spendera resten av sommaren med gips och kryckor, säger Rikard ”Säkra Snickaren” Andersson, skyddsombud på Skanska.

– Hemmafixare har ofta en övertro på sig själva och det är inte ovanligt att de ensamma ger sig på sådant som man på bygget skulle vara minst två personer för att utföra. Att klättra på tak och utföra elarbeten är riskfyllda arbeten som bör göras med största försiktighet, säger Rikard Andersson.

Arbeta säkert – Säkra Snickarens bästa tips:
• Investera i rätt hjälpmedel – Takstege, stegar och glidskydd är billiga investeringar för att bli säkrare vid takarbeten.
• Skydda dig – skyddsglasögon, handskar, skyddsskor och rejäla arbetskläder är ovärderligt för att undvika skador.
• Underhåll av säkerhetsanordningar – Inga säkerhetsåtgärder är bättre än dess underhåll. Anordningar utomhus är utsatta för väder och vind – se till att underhålla din utrustning.
• Håll koll på elen – Ta reda på vilka regler som gäller kring elarbeten, det är endast några få installationer du som privatperson själv får ta hand om. Läs mer här.
• Två är bättre än en – Be om hjälp och var inte själv vid en arbetsuppgift du är osäker på.
• Kontrollera verktygen – Efter en vinter i förrådet kan motorsågen eller gräsklipparen ha försämrats. Tänk på att kontrollera dina verktyg innan du använder dem.

 

Av: Annika Rådlund Källa: Skanska
Foto: Annika Rådlund och Skanska
 

Om undersökningen: Undersökningen genomfördes via TNS Sifo med ett riksrepresentativt urval över hela landet med 1 217 respondenter. Undersökningen är genomförd i mars 2015.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla