Välj rätt golv
Ljusa, gärna vita, eller väldigt mörka trägolv har varit heta under en period.
Grå golv spås bli nästa trend.
- I USA, England och Holland har grå golv redan slagit igenom och vi tror att även svenskarna kommer visa intresse för grålaserade golv, säger Lisa Holmlund hos golvtillverkaren Kährs.
Men det är inte bara modetrender som ska styra vilket golv man väljer. Alltombostad redogör för olika material.
|
Men trots att vi inte alltid behandlar våra golv med respekt så har vi höga krav på dem. Det räcker inte med att golven är tåliga. De ska vara vackra också. Därför är det inte helt lätt att välja golv. Alltombostad presenterar de vanligaste golvmaterialen.
Trägolv
För tillfället rapporterar golvbranschen om ökad efterfrågan på väldigt ljusa eller väldigt mörka golv. Vitlaserade trägolv är inne. Ek är ett vanligt alternativ eftersom det är lämpligt att behandla. Vill man ha ett mörkt golv är valnöt ett populärt träslag. Den mest vågade väljer till och med ett infärgat svart golv. Skeppsgolv säljer också bra just nu och passar den som vill ha ett exklusivt golv.
På golvmässan Surfaces i Las Vegas ställer Kährs ut ett grålaserat ekgolv som man tror kommer att bli nästa storsäljare.
- Jag tror att ljusa golv fortsätter att dominera, men jag tror att det finns ett intresse även för grå golv, säger Lisa Holmlund på Kährs.
En annan trend är att trägolven ska vara naturliga, borstade och matta. Klarlackade golv är ute.
- "Misshandlade", nötta golv eller vintage-look är också en trend. Vi centrifugerar golvplankorna med spikar så att de ska bli slitna, berättar Lisa Holmlund.
Ett trägolv är både vackert och skönt att gå på. Dessutom har ett massivt trägolv lång livslängd eftersom det tål att slipas många gånger. Ek har länge varit det populäraste träslaget, men börjar nu få konkurrens från både ljusare och mörkare träslag. Ek, ask, lönn och bok är hårda träslag och tål mer än björk, furu och körsbär, som är mjuka.
Andreas Persson i Solna är en av de konsumenter som fastnat för ett ljust trägolv. Han har slängt ut det gamla golvet i eklaminat och lagt in ett massivt 15 mm tjockt furugolv i sin nyinköpta, 30 kvm stora lägenhet. Det från början obehandlade, torkade trägolvet lutades två gånger för att få en vitaktig yta och oljades sedan in.
- Jag valde faktiskt mellan valnöt och detta massiva furugolv. Men eftersom lägenheten är ganska liten ville jag ha ett ljust, tidlöst golv. Det är en speciell känsla att gå på ett oljat furugolv. Det blir varmare och mjukare än ett lackat golv. Dessutom blir massiva trägolv bara vackrare med åren, det gör inget att det ser slitet ut.
Textila golv
|
Enligt Jonas Karlsson har heltäckningsmattor blivit populära igen. Men dagens textila mattor används ofta på ett lite annorlunda sätt än på 70-talet.
- Många som vill ha en stor matta i en speciell färg eller form och köper en bit av en heltäckningsmatta. Vi kapar till den och langetterar kanterna och sedan läggs mattan direkt på golvet utan att limmas fast.
Fördelarna med textila mattor är att de är varma och mjuka och passar utmärkt i dragiga hus med kalla golv. Oftast vill man ha en heltäckningsmatta i ett sovrum eller i barnkammaren. Fäster man den med dubbelhäftande tejp är det lätt att byta ut den när man tröttnat. Mattorna lämpar sig också väl för trappor, som annars är hala och hårda att ramla i.
- Det finns ett enormt utbud av färger på mattorna, något som andra golv inte kan konkurrera med.
Nackdelen med heltäckningsmattor är att de är svåra att hålla rena, och livslängden blir därför inte lika lång som för ett annat golv. Heltäckningsmattor görs oftast i smutsavvisande syntetmaterial som polyamid eller polypropylen, men finns även i naturmaterial som ull, sisal och kokos. Baksidan är oftast vävd eller består av filt. Däremot har man gått ifrån det latexskum som fanns förr och som alltid smulade sönder med åren.
Plast
- Men platsgolv är inte så stort idag. Trä och laminat har tagit mycket från plast, säger Jonas Karlsson. I badrum har klinkers nästan helt konkurrerat ut plast.
Linoleum
Ett alternativ till plastmattor är linoleummattor, som dock inte är särskilt vanliga i villor utan mest läggs i offentliga miljöer där det krävs ett extra slitstarkt material. Linoleum är ett rent naturmaterial och tillverkas av bland annat linolja, juteväv, kork, trä och harts.
En nackdel är att mattan måste svetsas och därför måste läggas in av en mattläggare.
Laminat
Ett annat slitstarkt och reptåligt golv är laminat, som dessutom är ett billigare alternativ till trä. Men många anser att det är stummare att gå på än ett äkta trägolv. Laminat är vanligt både i hemmiljö, på kontor och i butiker. För hemmafixaren är det enkelt att lägga själv.
Klinker
Något annat man bör tänka på är att välja rätt storlek på plattorna. Små plattor, 10 x 10 cm, passar bäst till små ytor eftersom rummet ser större ut då. På stora ytor kan man med fördel välja större plattor. I badrum med fall bör man lägga små plattor så att man får till rätt lutning.
Några nackdelar med klinkergolv är att de blir betydligt hårdare än trä och andra material. Har man småbarn som springer, hoppar, klättrar och ramlar kan det kännas otäckt med hårda golv.
Klinkers gör sig dessutom bäst med golvvärme. Ett klinkergolv upplevs mjukare om det kombineras med golvvärme.
Väljer man att lägga ett klinkergolv själv måste man vara mycket noga med underarbetet. Underlaget måste vara slätt. Får man luft under plattorna kan de spricka. En annan tabbe många gör att de blandar bruket för torrt och då fastnar inte plattorna ordentligt.
Kostnader
Inreda säljer alla typer av golv och därför är det lätt att skaffa sig en uppfattning om hur prisbilden ser ut för olika material. Enligt Jonas Karlsson är trä förhållandevis billigt, något som bidragit till dess popularitet. Ett 8 mm, ej slipbart, golv kan man få för runt 250 kr/kvm. Ett 14-15 mm tjock parkettgolv kan man få från 250 kr/kvm.
Plastgovlen ligger på mellan 100-200 kr/kvm, och för linoleum får man betala cirka 240 kr/kvm. Kvadratmeterpriset på heltäckningsmattor varierar mellan 200 och 800 kronor, och för klinkers kan man få betala allt mellan 90 och 2000 kronor per kvadratmeter beroende på vilken kvalitet man väljer.
Kostnad för spackel, lim, stegdämpare mm tillkommer plus eventuella arbetskostnader för hantverkare.
|
Men för Andreas var det värt att betala lite extra för att få sitt drömgolv.
- Golven är en av de viktigaste inredningsdetaljerna. Eftersom man tillbringar mycket tid hemma vill man trivas och ha fint.
Text: Susanne Mattsson. Foto: Susanne Mattsson, Kährs, Tarkett, Kasthall.