Varmt på golvet

Allt Om Bostad

Det är skönare att gå på ett varmt golv och det torkar upp fortare efter duschen. Foto: Konradssons Kake

En behagligare inomhusmiljö

 
Idealtemperaturen på golvet är 24ºC och i huvudhöjd cirka 19ºC.
Det får du bara genom att installera golvvärme. Dessutom torkas vatten upp och fukten hålls borta. Du slipper också vanliga, missprydande element.


GOLVVÄRME. Klinker är det bästa valet till värmegolv. Kombinationen ger den bästa värmeekonomin på grund av att plattorna sprider, lagrar och leder värme bäst av alla golvmaterial. Rumstemperaturen kan normalt sänkas med 1-2 grader vilket ger en lägre energikostnad.
Det finns en mängd olika typer av golvvärme. Elektronisk golvvärme har en låg bygghöjd och passar till klinkers eller andra golvmaterial. 
Ett traditionellt uppvärmningssystem med radiatorer, ger den högsta temperaturen under taket och golvet förblir kallt. Om golvet är kallt så fryser man om fötterna och hela rummet känns obehagligt.
Med ett golvvärmesystem värmer man golvytan och ger en behaglig värmespridning i hela rummet som dessutom förhindrar kallras vid fönster och ytterväggar.

Energibesparing

Golvvärme gör att golvet inte är kallt och omgivningstemperaturen i rummet kan hållas lägre, utan att förlora i boendekomfort. Den effektiva termostaten, gör att man endast använder den mängd energi som är nödvändig, för att uppnå önskad temperatur. Det är aldrig för kallt eller för varmt. Det ger en energibesparing med bibehållen boendekomfort, jämfört med traditionell uppvärmning.

Bygghöjden

Ett elektriskt värmegolv som bygger cirka 10 ?12 mm inklusive golvbeläggning, som kan vara till exempel klinkers, parkett, laminat eller matta.
Sju saker att tänka på när du väljer kakel: 
1. Handla kakel där du får 100 procents support i avseende på:
 ? val av material
 ? tekniska lösningar
 ? garanti
2. Kakel ger många möjligheter och det är dina idéer som skall vara utgångspunkten i valet. Mycket viktigt eftersom ditt kakelval skall ligga till grund för många års njutande.
3. Kakel är ett naturmaterial vilket gör att plattorna i regel inte är identiska med varandra. Många serier tillverkas även för att ge en levande färgspridning.
För att fullt förstå hur slutresultatet blir bör du alltid fråga din leverantör om tips och råd.
4. Spån och träskivor får inte användas som underlag. Sådana ytor måste förstärkas med gipsskivor eller golvavjämningsmattor.
5. Undvik för stora plattor till badrumsgolvet. Mindre plattor följer fallet till golvbrunnen bättre och du får ett bättre slutresultat.
6. Glöm inte tätskikt. Sätter du kakel i ett våtutrymme (alla rum med golvbrunn klassas som våtutrymme) måste du tätskikta. Det innebär att du rollar/penslar på tätskiktets yta. Ett viktigt moment som förhindrar fuktskador. Följ leverantörens anvisningar.
7. Kombinera med golvvärme. Med golvvärme får du en varmare och mjukare upplevelse. Fukten försvinner och känslan i temperaturen är mycket behagligare.Golvvärme gör dessutom att ditt golv torkar snabbare. Både efter duschen och de blöta skorna i hallen.
Keramiska golv- och väggplattor är underhållsfria. Det enda som behövs är normal veckostädning och avtorkning om plattorna blir nedsmutsade. Oglaserade, ej tätsintrade plattor rengörs bäst med såplösning. För att göra golven mer lättstädade kan man behandla plattorna med klinkerolja, som går ner i porerna och inte lägger sig som en hinna på ytan. Behandla innan golvet tas i bruk och upprepa vid behov (2-3 ggr/år).
Tänk på att aldrig använda bonvax eller andra produkter som inte är avsedda för keramiska plattor. Svårare fläckar, som inte såplösning klarar av, kan tas bort med alkaliskt eller surt rengöringsmedel.

Granitkeramik

För oglaserad granitkeramik krävs i regel endast svagt alkaliskt rengöringsmedel, exempelvis allrent. Såpalösning och klinkerolja får ej användas på denna produktkategori. Använd vatten och ett svagt alkaliskt rengöringsmedel vid veckostädning. Eftersom smuts har svårt att fästa på glaserade ytor kan fett- och kalkfläckar lätt tas bort med ett alkaliskt eller surt rengöringsmedel. Behandla aldrig glaserade plattor med klinkerolja.
Cementbruksfogar är porösa men viss tätning uppnås vid behandling med klinkerolja. Tänk på att oljan ger en mörkare nyans på fogen. Det finns även ?kakel & fog? skydd att köpa hos din fackhandel för att behålla det ursprungliga utseendet på fogen samt underlätta städning.


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Badrum

Visa alla
Öka värdet på din villa

Öka värdet på din villa

Spabad och energiförbrukning

Spabad och energiförbrukning

Att bygga pool på hösten

Att bygga pool på hösten

Remaljering av badrum

Remaljering av badrum

LIVING by SMEDBO

LIVING by SMEDBO

Visa alla