Vattenfelsbrytaren gör jobbet och förhindrar vattenskador

Vattenfelsbrytaren gör jobbet och förhindrar vattenskador

Drygt hälften av alla vattenskador i svenska villor och fritidshus orsakas av kall- och varmvattenrelaterade skador. En del läckage blir onödigt stora under semestertider när många reser bort. De allra flesta skadorna orsakas av rör som är gamla och slitna. Det betyder att många vattenskador kan undvikas genom underhåll och exempelvis genom att installera en vattenfelsbrytare vilket nästan var tredje svensk kan tänka sig att göra enligt en ny undersökning från Länsförsäkringar.

Sammantaget är brister och fel på rör och kopplingar den vanligaste orsaken till vattenskador i våra hem. Förra året anmäldes drygt 12 000 kall- och varmvattenrelaterade skador till Länsförsäkringar och i genomsnitt tar en vattenskada 2-3 månader att reparera. Länsförsäkringar betalar i genomsnitt ut 42 000 kronor per skada. Vattenskador kan vara kostsamma och besvärliga för den som drabbas, dessutom innebär också varje skada en stor miljöpåverkan genom koldioxidutsläpp som sker vid sanering, transporter och återuppbyggnad av ett skadat utrymme.
Villahemförsäkringen ersätter vattenskador som beror på att vatten oberäknat strömmat ut från ledningar för värme, vatten och avlopp. Trots att man har en försäkring innebär en skada alltid en kostnad för den som drabbas exempelvis i form av självrisk och eventuell åldersavskrivning
– Man kan se vattenfelsbrytaren som en form av försäkring som på ett enkelt och effektivt sätt förebygger en vattenskada. Genom att installera en vattenfelsbrytare stoppas vattentillförseln vid läckor och fungerar på samma sätt som en jordfelsbrytare. Det kan både handla om ett synligt läckage från en rinnande toalettstol eller en droppande kran men det kan också innebära ett dolt läckage där rördragningen inte är synlig. Vattenfelsbrytaren larmar vid ett läckage och stänger av huvudvattentillförseln. En modern vattenfelsbrytare kan identifiera ett läckage på så lite som bara någon droppe per minut, säger Roger Andersson, skadeförebyggexpert på Länsförsäkringar.

En ny undersökning från Länsförsäkringar visar att enbart 2 procent har en vattenfelsbrytare installerad idag medan nästan var tredje svensk (31 procent) kan tänka sig att installera en vattenfelsbrytare. Vattenfelsbrytaren övervakar hela kall- och varmvattensystemet via flödes- eller tryckmätning. Om trycket eller flödet inte motsvarar inställda värden är det ett tecken på att det finns läckage. En vattenfelsbrytare kostar mellan 5 000-10 000 kronor att installera, beroende på typ.
Kall- och varmvattenledningar har en begränsad livslängd på allt mellan 30 och 60 år beroende på material och vattenkvalitet. Det syns ofta inte utanpå rören att de börjar bli gamla, då rören ofta slits inifrån. Slangar till disk- och tvättmaskiner har också en begränsad livslängd och bör bytas ut efter 5-10 år. Nyare installationer kan läcka varför en vattenfelsbrytare fyller en viktig funktion även i nya hus.
– Som husägare är det viktigt att tänka på att byta ut husets rör i tid. Vid en badrumsrenovering till exempel bör man alltid fundera på om rören ska bytas. Om rören inte beräknas hålla lika länge som det nya badrummet bör man absolut byta ut rören. Passa på att be rörmokaren installera en vattenfelsbrytare när han ändå är på plats, säger Roger Andersson.

Viktigaste tipsen för att förebygga vattenskador orsakade av läckage från rör och ledningar:
• Installera en vattenfelsbrytare som stänger av vattnet vid en eventuell läcka. Den kontrollerar även regelbundet ditt kall- och varmvattensystem.
• Om du inte har en vattenfelsbrytare, stäng alltid av huvudkranen när huset står tomt mer än ett dygn. Låt gärna en granne eller anhörig att titta till din bostad om du reser bort.
• Alla rör har en begränsad livslängd. Byt ut gamla rör i tid, exempelvis i samband med renovering, för att undvika skador. Installationskravet för nya rör är att de ska vara lättåtkomliga och lätta att byta ut. Detta är särskilt viktigt i våtutrymmen som bad- och duschrum, toalett, tvättstuga och kök.
• Se till att inte blanda av komponenter från olika system.
• Var noga med att beställa VVS-arbeten enligt branschreglerna Säker Vatteninstallation och kräv alltid intyg om Säker Vatteninstallation innan du betalar för utfört arbete.

Text: Annika Rådlund
Källa: Länsförsäkringar
Foto: Annika Rådlund, Leakomatic och Waterfuse.

1. Waterfuse på rör- ventilenheten monterad på ett rör (den har även en tillhörande styrenhet med tillhörande detektorer för placering under diskmaskin m.m)
2. Leakomatic- ventil. Till den finns även en styrenhet.
3. Monterad Leacomatic- monterad ventilenhet direkt efter vattenmätaren.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Badrum

Visa alla
Öka värdet på din villa

Öka värdet på din villa

Spabad och energiförbrukning

Spabad och energiförbrukning

Att bygga pool på hösten

Att bygga pool på hösten

Remaljering av badrum

Remaljering av badrum

LIVING by SMEDBO

LIVING by SMEDBO

Visa alla