Familjen Löfgrens nybyggda uterum
Meloner, citroner och kristall. Familjen Löfgrens nybyggda uterum fungerar både som växthus och festsal. Där får Maria Löfgren utlopp för sin odlarglädje .
- Det är tillfredställande att se när det växer.
Maria Löfgrens trädgårdsintresse väcktes redan som barn när hon såg sin mormor påta i jorden. Det resulterade senare i några krukor på balkongen i lägenheten inne i stan och när hon och maken flyttade ut på landet, till Närtuna några mil utanför Stockholm, kunde hon köpa sitt första lilla växthus.
- Folk brukar säga att man ångrar sig när man köpt ett växthus att man inte tar ett större och det stämmer verkligen, säger hon. Det dröjde inte länge innan hon ville ha mer odlingsbar yta och nu, drygt 20 år senare, är hon inne på sitt tredje växthus. Den här gången byggt i anslutning till huset.
Maken har gjort det mesta arbetet själv. Våren 2010 började de lägga grunden och i augusti samma år stod det nya bygget klart. Mellan huset och växthuset har de byggt en anslutningsdel i trä som är målad i samma färg som huset.
- Vi ville skapa känslan att växthuset kommer ut från huset.
För att bidra till den känslan har de även byggt in ett gammalt fönster, som tillhört huset, i trädelen.
I taket i växthuset hänger en kristallkrona och på stengolvet står krukor där det bland annat växer meloner, citroner och vindruvor.
- Jag har medvetet valt att ha krukor för att man ska kunna flytta undan dem när man bjuder hit folk. Öppnar man jordbäddar ser det väldigt tomt ut om man inte skulle ha lust att odla ett år. Nu kan jag göra som jag känner, det ska inte vara något tvång, säger Maria Löfgren.
Under sommaren tillbringar hon tid i växthuset varje dag och det används även flitigt av övriga familjen.
- Vi är här flera dagar i veckan, vi fikar och har middagar. Vi har haft kräftskiva här och när min son tog examen var vi 25 personer. Hur det än är så är det tråkigt att sitta inne på sommaren. Här är det alltid ljust och behagligt.
Eftersom Maria Löfgren har ett stillasittande jobb tycker hon att det är givande att göra något fysiskt på fritiden.
- Jag vill göra något som syns, gärna något vackert. Det är tillfredställande att se när det växer, att se att det där har jag gjort.
I växthuset har väder och vind dessutom mindre inflytande och gör det möjligt att påverka växtligheten mer. Även om växthuset inte har värme så kan hon plocka tomater ända in i november.
Men det är inte bara positivt att ha gröna fingrar.
- Tomaterna smakar så gott att jag inte längre vill äta några andra. Det är inte kul att handla på Ica när man vet hur det kan smaka.
Text och foto: Marie Bergström
Maria Löfgren lägger mycket tid på sina växter:
- Jag har inte vågat räkna efter hur mycket, men i maj är jag fullbokad. Det passar bra eftersom min man är bonde.
I taket i växthuset hänger en kristallkrona och på stengolvet står krukor där det bland annat växer meloner, citroner och vindruvor.
Inget smakar bättre än hemodlat, tycker Maria Löfgren.
För att tillbyggnaden ska integreras i den befintliga gården har ett gammalt fönster återanvänts.
Mot husväggen finns en liten tvätthörna med förvaring.
kravlöst med krukor. Maria Löfgren odlar i krukor för att slippa se tomma odlingsbäddar, ifall man inte vill odla i dem varje år.
Växthuset är inte uppvärmt men kan ändå användas en bra bit in på hösten.
Växthuset har integrerats med familjens hus.