Joakim och Susanne bygger hus

Joakim och Susanne bygger hus


Joakim Carstensen, Susanne Bader och deras nyfödda Tuva.

- Vi gillar mer att inreda än att renovera.
Det säger Joakim Carstensen och Susanne Bader som valde att bygga ett nyckelfärdigt hus när de behövde större bostad.
Alltombostad.se följde hela processen, från beslut till inflyttning.



När det väntades tillökning i familjen Carstensen/Bader växte inte bara Susannes mage, utan även tankarna på ett nytt boende. Tvårummaren i Hammarby sjöstad i Stockholm kändes för liten för en barnfamilj. Samtidigt har både Joakim och Susanne vuxit upp i villor utanför stan och båda har haft en dröm om att någon gång få bo i hus igen.
- Vi tittade mycket på begagnade hus, men insåg att hus med renoveringsbehov inte var något för oss eftersom båda två har tummen mitt i handen, säger Susanne Bader.
- Dessutom är vi bortskämda eftersom vi bott i en nybyggd lägenhet och inte behövt tänka på underhåll, säger Joakim Carstensen.
Familjen började istället leta efter en tomt i Stockholms kranskommuner, men insåg att det inte fanns så stort utbud om man vill bo nära stan. Men våren 2006 dök plötsligt en tomt upp i Sollentuna. Tomten var avstyckad från en fastighet och såldes av en privatperson. Den låg högt och var på 633 kvm.


Villan är nästan klar.

Grändhus i två plan

När tomten var inköpt följde förhandlingar med olika husleverantörer. Att bygga i lösvirke i egen regi var aldrig aktuellt. Ett nyckelfärdigt hus kändes som det smidigaste alternativet.
- Jag prioriterar ledig tid och låter hellre någon annan bygga vårt hus än att snickra själv, säger Jocke som jobbar som art director.
- En fördel med att bygga nytt är att man trots allt kan komma ner i boendekostnad tack vare exempelvis effektivare uppvärmning. Dessutom slipper man kostnader för renovering och underhåll under flera år, säger Susanne.
Susanne och Joakim hade kontakt med flera olika husfirmor som alla föreslog att de skulle bygga ett souterränghus på den sluttande, högt belägna bergstomten. Säljaren på Modulenthus såg andra lösningar och föreslog istället ett tvåplanshus.
Efter att ha besökt ett visningshus fastnade familjen för typhuset Tango från Modulenthus, ett så kallat grändhus på 147 kvm som är anpassat för smala tomter. 
- Vi valde en ekonomilösning som innebär att man väljer bort vissa standardlösningar så som nätverk, braskamin och centraldammsugare. Men å andra sidan valde vi ett större kök, satte in extra fönster och gjorde ett lite lyxigare badrum. Vi spegelvände även huset så att det passade bättre in på tomten och för att vi ska få så mycket soltid som möjligt på den framtida altanen, berättar Susanne som tycker det känns bra med två plan ovan mark så att man kommer upp en bit och till och med får sjöutsikt från övervåningen.

Svåra beslut

En rolig, men svår, process var att välja tapeter, färger, kakel, bänkskivor och allt annat som man måste besluta om.
- Det var jättesvårt att välja tapeter och färger. Jag ville ha något neutralt, men ändå roligt. Sedan ska ju allt matcha också, säger Susanne som var höggravid när alla beslut skulle tas och därför hade mer än bara tapeter i huvudet.
Modulenthus har haft totalentreprenaden ovan jord. Men det var i samband med markjobben som man stötte på överraskningar. En dag ringde markentreprenören och meddelade att man stött på berg i samband med schaktningen.
- Det var tufft att få beskedet att vi kanske måste spränga, tycker Susanne och Jocke som i samma veva blivit föräldrar till lilla Tuva.

Byggherrar: Susanne och Joakim

Det visade sig dock att det gick att vibrera bort den oönskade bergknallen på tomten så att grunden kunde anläggas planenligt. Efter ett byggsamrådsmöte med bland andra kommunen, Sollentuna Energi, byggledare, kvalitetsansvarig och säljaren kom man dessutom fram till att en stenkista för dagvatten måste flyttas.
- Annars har det mesta gått enligt planerna. Men trots det har vi inte kunnat sitta och rulla tummarna under byggtiden. Det är ju ändå vi som är byggherrar, säger Susanne och Jocke.
När huset, som byggts på fabrik i Hässleholm, levererades under våren, en vecka försenat, var Susanne och Jocke uppe i ottan och kollade vädret. De hade ansvar för att vägarna fram till tomten var framkomliga och att en container fanns på plats för byggavfall. Det man fruktade mest var regn. Och just den morgonen kom vårens första rejäla regnskur! Delar av grunden hann bli fuktig innan modulerna kom på plats och solen åter tittade fram.

I del 2 fortsätter vi att berätta om Susannes och Joakims husbygge. Hur gick det med den fuktiga grunden? Gick allt invändigt arbete enligt planerna? Och hur kändes det att flytta in i det nybyggda huset?


Statistik

Under 2006 startade 10.570 småhusobjekt (styckebyggda villor). Huvuddelen utgjordes av monteringsfärdiga hus. Cirka 2.750 av dessa hus byggdes i lösvirke/monteringssatser av "självbyggare".

10-i-topp

De största leverantörerna av småhus efter antal leveranser 2006:

Placering   Namn                    Antal   Procent
1                Älvsbyhus              900      8,5
2                Trivselhus              649      6,1
3                Myresjöhus            638      6,0
4                Fiskarhedenvillan    512     4,8
5                LB Hus                   425     4,0
6                Smålandsvillan       373     3,5
7                Eksjöhus               319     3,0
8                Hjältevadshus        315     3,0
9                Götenehus             207     2,0
10               A-Hus                   177     1,7

Källa: RBI Byggfakta

Text: Susanne Mattsson. Foto: Anette Remneby


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Hemma hos reportage

Visa alla
De växte ur lägenheten och köpte radhus

De växte ur lägenheten och köpte radhus

Familjen Hansen bor i ett jordskepp

Familjen Hansen bor i ett jordskepp

Gården - en investering för framtiden

Gården - en investering för framtiden

Renovering för bättre familjeliv

Renovering för bättre familjeliv

Hemma hos Viveca Sten

Hemma hos Viveca Sten

Visa alla