Susannes och Jockes husbygge, del 2
(Obs: detta är del 2, läs del 1 här...)
Första delen i berättelsen om Susannes och Joakims husbygge slutade på leveransdagen. Modulerna lyftes på plats i takt till vårens första regn. Här följer den spännande fortsättningen i serien om barnfamiljen som valde att bygga ett nyckelfärdigt hus.
Det var en underbar vårdag i Sollentuna, norr om Stockholm, när Susanne Baders och Joakim Carstensens hus levererades. Men precis innan husmodulerna, som anlänt från Modulenthus fabrik i Hässleholm, lyfts på plats öppnade sig himlen och regnet vräkte ner på den oskyddade husgrunden.
- Frigolitplattorna i krypgrunden badade i vatten, minns Jocke, som själv kröp ner under huset och tittade.
Den permanenta avfuktaren i varmkrypgrunden klarade inte av vattenmängderna utan man fick komplettera med två stycken byggfläktar. Men efter en månad hade all fukt torkat upp.
Kikade in i huset
När modulerna var monterade återstod en del invändigt arbete. På bottenvåningen var rummen redan tapetserade och köket kaklat, men på övervåningen skulle tapeter, kakel och innerväggar sättas upp.
I samband med monteringen kikade Susanne och Jocke in i huset, trots att det inte var klart.
- Det var spännande att se hur tapeter och färgval såg ut på plats. Vi hade nästan glömt bort vilka tapet vi valt. Vi tog så många snabba beslut under en period, säger Susanne.
- Något annat vi oroat oss lite för var husets placering på tomten. När tomten var full av skog var det svårt att ana hur slutresultatet skulle bli, säger Jocke som, med facit i handen, velat ha några fler fönster åt öster där utsikten är milsvid.
Att föreställa sig olika lösningar, tyda ritningar och läsa finstilta paragrafer är sådant som hör till när man bygger nytt. Det är inte helt ovanligt att det uppstår missförstånd, eller att resultatet inte alltid blir som man tänkt sig. Susanne och Jocke gick exempelvis miste om ett förråd som visade sig vara ett tillval och ingen standardlösning.
- Det visningshus vi besökte hade ett förråd under trappan så vi trodde att det skulle ingå. På ritningen var det svårt att tyda just den detaljen, säger Susanne.
Detta var ett olyckligt misstag eftersom huset nu saknar förrådsutrymmen, något som får lösas med extra garderober och eventuellt med ett förråd på tomten.
En och en halv månad behövde hantverkarna på sig att färdigställa huset invändigt.
- Vi fick nyckeln två veckor tidigare än planerat. När vi skulle göra upp affären på banken gratulerade bankpersonalen oss till att vi haft en sådan tur. Det är inte vanligt att man får flytta in tidigare, säger Jocke.
Tomten var det sista som iordningställdes. Samtidigt som Susanne och Jocke satt på banken och gjorde upp husaffären jobbade markentreprenören med att bygga upp platåer och göra en terrasserad tomt med stödmurar av natursten.
- Vi hade trott att vi skulle få en sluttande tomt, men istället hade vi en stor kranplats på tomten med en slänt ner till huset. Det fanns ingen möjlighet att bära in möbler i huset så som det såg ut.
Extra utgifter
Markjobben för att färdigställa tomten blev en extra utgift för Susanne och Jocke,
- Vi hade i bakhuvudet att det skulle kunna dyka upp extra utgifter och vi hade marginal för extra kostnader. Totalkostnaden blev lite dyrare än vad vi kalkylerat med, men summan hamnade ändå inom marginalen, säger Susanne och Jocke.
Det var med stor förväntan som Susanne, Jocke och lilla Tuva låste upp dörren till sitt nya hus.
- Wow, vilken skön känsla det var att få kliva in, säger Susanne.
De små bekymmer man haft under byggets gång var snabbt glömda.
- Vi har fått det precis som vi ville ha det. Allt är sprillans nytt, det luktar nytt och gott i huset. Vi är verkligen jättenöjda!
Byggstädning
Under en kort period grusades dock lyckoruset av alla de bestyr som skulle ske i samband med flytten. Susanne och Jocke var i full färd med att packa och flytta ut ur sin lägenhet samtidigt som man insåg att det nya huset måste byggstädas.
- Det känns faktiskt lite småsnålt att inte byggstädning ingår när man bygger ett hus för flera miljoner, säger Susanne. Det kändes tråkigt att behöva börja med att städa.
Tuva, som döptes veckan före flytten, lämnades bort till farmor samtidigt som kompisar lånades in som flytthjälp.
- Det känns skönt att flytta in i ett befintligt, uppvuxet villaområde, tycker Susanne, som redan hunnit bekanta sig med flera grannar. På tomten har vi bevarat så många buskar och växter som möjligt.
Det kliade i Jockes fingrar så fort familjen flyttat in. En veranda snickrade han ihop på semestern. Samtidigt rullade de ut en gräsmatta på framsidan. På baksidan av huset sådde de gräsfrö. Det blev även ett litet förråd att förvara gräsklippare, trädgårdsredskap och annat i.
- Vi jobbade på för fullt under sommaren. Men carport tänkte vi vänta med till nästa år, säger Jocke.
Slutbesiktningen
Under slutbesiktningen upptäcktes några skador som är ganska typiska för prefab-hus och som ofta uppstår under transport eller montering. Det handlade om några tapetskador, en repa i parketten och ett skadat fönsterbleck.
- Vissa skador åtgärdades innan vi flyttade in, men vissa skador har vi valt att ta på garantibesiktningen. Det är exempelvis ingen idé att tapetsera om nu utan det är bättre att vänta något år eftersom huset ändå måste sätta sig, menar Jocke.
I samband med monteringen upptäckte Susanne och Jocke också att det var fel färg på den liggande panelen under fönstren. Den skulle varit vit, precis som alla foder, men hade istället fått samma grå färg som huset. Modulenthus rättade dock till misstaget och såg till att brädorna målades i rätt kulör.
Sammanfattningsvis är Susanne och Jocke jättenöjda med sitt hus, och hela byggprocessen har löpt smidigt.
- Vi är hur nöjda som helst. Det är bara småsaker vi klagat över. Allt har gått över förväntan och husleverantören har hållit tidplanen och levt upp till kvalitetskraven.
En positiv aspekt har varit att familjen kunnat följa bygget på plats. Susanne och Jocke har regelbundet besökt tomten och sett hur huset har tagit form. Båda är dock överens om att de lagt ner mycket mer tid än vad de trodde var nödvändigt när man beställer ett nyckelfärdigt hus.
Vad har de då lärt sig under resan?
- Att man aldrig kan vara tillräckligt noggrann. Man måste ifrågasätta saker och vara noga med att kolla ritningar igen och igen, och fråga om detaljer. Men jag är inte skrämd utan skulle helt klart kunna göra om det här, säger Susanne som dock inte har några omedelbara byggplaner utan tänker njuta av sitt nya hus.
Text: Susanne Mattsson. Foto: Anette Remneby och privat.